Linkovi

Skoro 8.000 ljudi uhapšeno tokom protesta u Kazahstanu


Hapšenje demonstranata u Almatiju.
Hapšenje demonstranata u Almatiju.

Vlasti u Kazahstanu saopštile su da je tokom protesta, koji su prerasli u nerede, uhapšeno 7.939 osoba.

Nacionalni komitet za bezbjednost, koji je glavni za antiterorističke i kontraobavještajne aktivnosti, saopštio je da je situacija u zemlji sada "stabilizovana i pod kontrolom".

Prema podacima Minsitarstva zdravlja, tokom nereda su stradale 164 osobe, među njima i troje djece.

Demonstracije su počele 2. januara poslije odluke vlade da poveća cijenu butana i propana, a proširile su se i na opšte nezadovoljstvo životom u Kazahstanu. Vlada je ispunila zahtjev demonstranata i objavila da će na 180 dana zaustaviti rast cijene goriva.

Predsjednik Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i smijenio bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva sa čela Nacionalnog saveta za bezbednost. Jedan od glavnih zahtjeva demonstranata je bila i smjena Nazarbajeva koji je vladao Kazahstanom u protekle tri decenije.

Uprkos ustupcima vlasti, protesti su postali nasilni. U Almatiju su demonstranti palili vladine zgrade i na kratko zauzeli i aerodrom.

Vlast je proglasila vanredno stanje, a u Kazahstan je došlo i oko 2.500 ruskih vojnika u sklopu mirovne misije predviđene Kolektivnim ugovorom o bezbjednosti, koji je potpisalo šest bivših sovjetskih republika.

Tokajev je demonstrante nazvao "teroristima sa podrškom spolja" i naredio policiji da puca u njih.

Ministarstvo spoljnih poslova Kazahstana saopštilo je da su mirne demonstracije preuzele terorističke, ekstremističke i kriminalne grupe.

Nacionalni komitet za bezbjednost je saopštio da su "žarišta terorista neutralisana".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG