Linkovi

Trumpova aplikacija "Istina" dostupna korisnicima


Donald Trump
Donald Trump

Aplikacija za društvene mreže "Istina", koju je razvila tehnološka kompanija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, od ponedjeljka je korisnicima dostupna za preuzimanje.

Za preuzimanje iz virtuelne Apple prodavnice bila je dostupna u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Njeni pojedini potencijalni korisnici prijavili su probleme sa registracijom naloga ili su stavljeni na listu čekanja sa porukom.

"Zbog ogromne potražnje, stavili smo vas na listu čekanja", navedeno je u poruci korisnicima.

Devin Nunes, nekadašnji republikanski član Predstavničkog doma američkog Kongresa i aktuelni izvršni direktor kompanije "Trumpova medijska i tehnološka grupa", rekao je da očekuje da će platforma steći brojne korisnike.

"Naš cilj je, a mislim da ćemo ga ostvariti, da ćemo do kraja marta biti potpuno operativni bar unutar Sjedinjenih Država", rekao je Nunes gostujući na televiziji FOX.

Ta društvena mreža označila se predvodnikom slobode govora i očekuje da će privući korisnike koji smatraju da su njihovi stavovi suzbijeni na već postojećim platformama za komunikaciju.

Puštanjem u promet aplikacije "Istina", kako izvještava agencija Reuters, Trumpu je omogućen povratak na društvene mreže pošto mu je 2021. godine bio ukinut nalog na nekoliko platformi zbog iznošenja neistina u vezi navodnim manipulacijama koje su uzrokovale njegov poraz na američkim predsjedničkim izborima.

Bivšem američkom predsjedniku zabranjen pristup Twitteru, Facebooku, Googleu i Youtubeu pošto su njegove pristalice 6. januara 2021. godine upale u Capitol - nakon što je prethodno na društvenim mrežama objavljivao poruke koje su pozivale na nasilje.

Inače, kompaniju "Trumpova medijska i tehnološka grupa" za sada prate brojne nepoznanice. Dio američke javnosti posmatra je sa skepticizmom - pogotovo što je trenutno nejasan način na koji finansira svoj razvoj.

Za sada je poznato da je u decembru od donatora prikupila milijardu dolara i da planira spajanje sa drugim preduzećem iz digitalne sfere - "Kompanijom za sticanje digitalnih dobara" (Digital World Acquisition Corp DWAC).

Agencija Reuters navodi da dogovor dvije kompanije nije u izgledu narednih mjeseci.

XS
SM
MD
LG