Linkovi

Trump nosio povjerljiva dokumenta iz Bijele kuće u svoju vilu na Floridi


Bivši predsjednik SAD Donald Trump tokom govora na mitingu 6. januara

Poverljiva dokumenta iz Bijele kuće, spakovana u 15 kutija, pronađena su u ljetnjikovcu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Mar -a-Lagu na Floridi, saopštio je američki Nacionalni arhiv. Navedeno je i da je slučaj proslijeđen Sekretarijatu za pravosuđe.

Pismo Nacionalnog arhiva upućeno je kongresnom Odboru za nadzor koji istražuje da li je Trump čuvao predsjednička dokumenta u skladu sa zakonom. Navodi su potvrdili spekulacije da Trump nije po pravilma tretirao poverlijva dokumenta dok je bio predsjednik i pošto je napustio Bijelu kuću. Ovo otkriće bi moglo da incira federalnu istragu o čuvanju vladinih tajni, o čemu treba da odluče FBI i Sekretarijat za pravosuđe.

Federalni zakon zabranjuje da se povjerljiva dokumenta iznose na neodobrene lokacije.

Advokati bivšeg predsjednika rekli su da "nastavljaju potragu za predsjedničkim dokumentima koji pripadaju Nacionalnom arhivu".

U saopštenju Nacionalnog arhiva se navodi i da neke Trumpove objave na društvenim mrežama nisu sačuvane u skladu sa zakonom, kao i da je osoblje Bijele kuće često obavljalo službene razgovore preko privatnih telefona ili aplikacija, te da ni to nije arhivirano.

Članica Predstavničkog doma Kerolajn Maloni, koja je i predsjedavajuća Odbora za nadzor, kazala je da nova otkrića "produbljuju strahovanja da je bivši predsjednik flagrantno kršio federalni zakon o čuvanju dokumenata, što može da utiče na istorijski arhiv".

Zakon o predsjedničkim dokumentima doneijt je 1978. nakon što je Ričard Nikson pokušao da uništi dokumenta povezana sa aferom Watergate.

Propisuje da su predsednička dokumenta vlasništvo američke vlade, a ne predsjednika. Sakrivanje ili uništavanje dokumenata kažnjivo je i zatvorom do tri godine.

XS
SM
MD
LG