Linkovi

Trump nosio povjerljiva dokumenta iz Bijele kuće u svoju vilu na Floridi


Bivši predsjednik SAD Donald Trump tokom govora na mitingu 6. januara
Bivši predsjednik SAD Donald Trump tokom govora na mitingu 6. januara

Poverljiva dokumenta iz Bijele kuće, spakovana u 15 kutija, pronađena su u ljetnjikovcu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Mar -a-Lagu na Floridi, saopštio je američki Nacionalni arhiv. Navedeno je i da je slučaj proslijeđen Sekretarijatu za pravosuđe.

Pismo Nacionalnog arhiva upućeno je kongresnom Odboru za nadzor koji istražuje da li je Trump čuvao predsjednička dokumenta u skladu sa zakonom. Navodi su potvrdili spekulacije da Trump nije po pravilma tretirao poverlijva dokumenta dok je bio predsjednik i pošto je napustio Bijelu kuću. Ovo otkriće bi moglo da incira federalnu istragu o čuvanju vladinih tajni, o čemu treba da odluče FBI i Sekretarijat za pravosuđe.

Federalni zakon zabranjuje da se povjerljiva dokumenta iznose na neodobrene lokacije.

Advokati bivšeg predsjednika rekli su da "nastavljaju potragu za predsjedničkim dokumentima koji pripadaju Nacionalnom arhivu".

U saopštenju Nacionalnog arhiva se navodi i da neke Trumpove objave na društvenim mrežama nisu sačuvane u skladu sa zakonom, kao i da je osoblje Bijele kuće često obavljalo službene razgovore preko privatnih telefona ili aplikacija, te da ni to nije arhivirano.

Članica Predstavničkog doma Kerolajn Maloni, koja je i predsjedavajuća Odbora za nadzor, kazala je da nova otkrića "produbljuju strahovanja da je bivši predsjednik flagrantno kršio federalni zakon o čuvanju dokumenata, što može da utiče na istorijski arhiv".

Zakon o predsjedničkim dokumentima doneijt je 1978. nakon što je Ričard Nikson pokušao da uništi dokumenta povezana sa aferom Watergate.

Propisuje da su predsednička dokumenta vlasništvo američke vlade, a ne predsjednika. Sakrivanje ili uništavanje dokumenata kažnjivo je i zatvorom do tri godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG