Linkovi

Trumpova administracija negirala medijske izvještaje o američkom špijunu u Kremlju


Photographers take photos of the house in Stafford, Va., of Oleg Smolenkov.
Photographers take photos of the house in Stafford, Va., of Oleg Smolenkov.

Trumpova administracija poriče izvještaje američkih medija da je evakuirala visokog špijuna CIA-e iz Moskve nakon što je otkrio da je predsjednik Vladimir Putin naredio rusko miješanje u američke izbore u korist Donalda Trumpa.

Izvještaji kažu da su se američki zvaničnici brinuli da će "krtica biti otkrivena" zbog kontroverze u SAD-u oko ruskog uplitanja.

Isprva je, navodno, odbio otići, no onda je prihvatio zbog rizika od izlaganja.

„Vidio sam te izvještaje. Oni su materijalno netačni “, izjavio je u utorak državni tajnik Mike Pompeo, ne govoreći o tome što vjeruje da su mediji pogriješili.

Pompeo je bio šef CIA-e 2017. godine kada je špijun očito doveden iz Rusije.

Glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley rekao je da su medijski izvještaji opasni i da ugrožavaju živote.

CNN navodi da je jedan razlog evakuacije informatora bio zbog Trumpovog navodnog pogrešnog postupanja s klasificiranim podacima koji su također mogli dovesti do njegove izloženosti. Glasnogovornik CIA-e ovo naziva "netačnim."

Ruski mediji identificirali su osumnjičenog špijuna kao Olega Smolenkova.

Prema američkim vijestima, CIA je zaposlila Smolenkova prije nekoliko decenija. Postepeno je odrastao u birokratiji ruske vlade kako bi postao ono što New York Times opisuje kao jednu od "najvažnijih i najzaštićenijih sredstava CIA-e", koja je imala pristup Putinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Smolenkov zaista radio u Putinovoj kancelariji, ali na niskom nivou i nikada nije imao direktan kontakt s predsjednikom. Takođe je rekao da je Smolenkov "otpušten prije nekoliko godina".

Peskov je američke vijesti opisao kao "fikciju".

Putin je uporno negirao da se njegova vlada miješala u američke izbore 2016. godine, a Trump je podržao Putinove tvrdnje.

XS
SM
MD
LG