Linkovi

Trumpova administracija negirala medijske izvještaje o američkom špijunu u Kremlju


Photographers take photos of the house in Stafford, Va., of Oleg Smolenkov.

Trumpova administracija poriče izvještaje američkih medija da je evakuirala visokog špijuna CIA-e iz Moskve nakon što je otkrio da je predsjednik Vladimir Putin naredio rusko miješanje u američke izbore u korist Donalda Trumpa.

Izvještaji kažu da su se američki zvaničnici brinuli da će "krtica biti otkrivena" zbog kontroverze u SAD-u oko ruskog uplitanja.

Isprva je, navodno, odbio otići, no onda je prihvatio zbog rizika od izlaganja.

„Vidio sam te izvještaje. Oni su materijalno netačni “, izjavio je u utorak državni tajnik Mike Pompeo, ne govoreći o tome što vjeruje da su mediji pogriješili.

Pompeo je bio šef CIA-e 2017. godine kada je špijun očito doveden iz Rusije.

Glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley rekao je da su medijski izvještaji opasni i da ugrožavaju živote.

CNN navodi da je jedan razlog evakuacije informatora bio zbog Trumpovog navodnog pogrešnog postupanja s klasificiranim podacima koji su također mogli dovesti do njegove izloženosti. Glasnogovornik CIA-e ovo naziva "netačnim."

Ruski mediji identificirali su osumnjičenog špijuna kao Olega Smolenkova.

Prema američkim vijestima, CIA je zaposlila Smolenkova prije nekoliko decenija. Postepeno je odrastao u birokratiji ruske vlade kako bi postao ono što New York Times opisuje kao jednu od "najvažnijih i najzaštićenijih sredstava CIA-e", koja je imala pristup Putinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Smolenkov zaista radio u Putinovoj kancelariji, ali na niskom nivou i nikada nije imao direktan kontakt s predsjednikom. Takođe je rekao da je Smolenkov "otpušten prije nekoliko godina".

Peskov je američke vijesti opisao kao "fikciju".

Putin je uporno negirao da se njegova vlada miješala u američke izbore 2016. godine, a Trump je podržao Putinove tvrdnje.

XS
SM
MD
LG