Linkovi

Američki mediji: SAD imale visokopozicioniranog špijuna u Rusiji


Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a session of the Federal Security Service (FSB) board in Moscow, Russia March 6, 2019. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS. THIS PICTURE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY…
Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a session of the Federal Security Service (FSB) board in Moscow, Russia March 6, 2019. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS. THIS PICTURE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY…

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je saopštio da je bivši ruski zvaničnik, koga su američki mediji označili kao doušnika američke CIA-e, radio u predsjedničkoj administraciji ali da nije imao direktan pristup Vladimiru Putinu.

Američki mediji javljaju da je Centralno obavještajna agencija (CIA) 2017. godine povukla iz Rusije njenog državljanina koji je pružao strogo povjerljive informacije o predsjedniku Vladimiru Putinu, uključujući podatke o navodnom miješanju Moskve u predsjedničke izbore u SAD 2016.

“Njujork tajms” (The New York Times) i “Si-En-En” (CNN) su objavili da se ta osoba smatra važnom za američke obavještajne službe jer, iako nije pripadala najužem krugu Putinovih ljudi od povjerenja, imala je pristup ruskim bezbjednosnim planovima i drugim povjerljivim informacijama.

Međutim, neimenovani ruski zvaničnici rekli su za moskovski list Komensart da je ovaj izvještaj lažan.

Portparolka CIA je kazala za “Si-En-En” da se radi o “pogrešnim spekulacijama”, dok je portparolka Bijele kuće rekla da su ovi navodi netačni.

“Njujork tajms” piše da je doušnik decenijama pružao informacije SAD, uključujući uvide koji su omogućili američkim obavještajnim službama da zaključe da je Putin bio direktno umiješan u nastojanja Moskve da se umiješa u izbore u SAD prije tri godine, u cilju pomoći Donaldu Trumpu da postane predsjednik.

Jedno vrijeme su američke službe sumnjale da se radi o dvostrukom agentu.

Krajem 2016. i u 2017-oj, prema “Njujork tajmsu”, CIA je pokušala da preseli tu osobu iz Moskve, ali je ta osoba odbijala navodeći kao razlog zabrinutost za porodicu. Međutim, početkom 2017. je prihvatila da napusti zemlju.

“Si-En-En” je objavio da je odluka o povlačenju doušnika iz Rusije bila podstaknuta zabrinutošću američkih službi da je Trump možda proslijedio poverljive informacije zvaničnicima iz Moskve, između ostalog i tokom sastanka sa ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom i ambasadorom Sergejom Kisljakom u Bijeloj kući u maju 2017. Međutim, portparolka Bijele kuće je kategorički demantovala ove navode.

No, “Njujok tajms” piše da CIA donijela ovu odluku zbog toga što su američki mediji sve učestalije pisali o mogućnosti postojanja američkog doušnika u Moskvi.

U toku dana o ovoj temi opširnije

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG