Linkovi

Trumpov 'Šou života' za proslavu Dana nezavisnosti


Predsjednik Trump tokom obraćanja prisutnima na proslavi Dana nezavisnosti (Foto: AFP)
Predsjednik Trump tokom obraćanja prisutnima na proslavi Dana nezavisnosti (Foto: AFP)

Predsjednik SAD Donald Trump bio je u četvrtak uveče u Washingtonu domaćin ceremonije koju je nazvao "Šou života" u znak proslave velikog američkog praznika - Dana nezavisnosti.

Dok su američki predsjednici u prošlosti tradicionalno ostajali po strani i posmatrali Amerikance kako obilježavaju godišnjicu sticanja nezavisnosti na svoj način, Trump je direktno preuzeo rukovođenje proslavom. Najavljivao je prelijetanje vojnih mlaznjaka, muziku patriotskog benda i izložbu, a održao je i dug govor kod spomenika Abrahamu Linkolnu, naglašavajući 243 godine američke istorije, uprkos sparnom vremenu i prijetnji od oluje.

Istoriju SAD Trump je nazvao "epom o velikoj naciji, čiji je narod rizikovao sve za ono što zna da je ispravno i ono što zna da je istina".

Predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp tokom proslave Dana nezavisnosti (Foto: AP)
Predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp tokom proslave Dana nezavisnosti (Foto: AP)

Neki su strahovali da će Trump rođendan nacije pretvoriti u jedan od svojih političkih skupova govoreći o onome što smatra svojim dostignućima otkad je postao predsjednik.

Međutim, 45. američki predsednik nije pomenuo politiku, izbore sljedeće godine ili više od 20 demokratskih kandidata koji žele da ga spriječe da osvoji drugi mandat. Umjesto da priča o stvarima koje prave podjele među Amerikancima, Trump je pričao o onome što ih ujedinjuje.

Obeležavanje Dana nezavisnosti u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

"Dok se skupljamo ovdje, ove večeri, i radujemo slobodi, sjećamo se da dijelimo jedno istinski izuzetno naslijeđe. Zajedno, mi smo jedna od najboljih priča ikad ispričanih", rekao je predsjednik Trump i dodao:

"Amerikanci vole svoju slobodu i niko nam je nikad neće oduzeti... naša nacija je danas snažnija nego što je ikad bila".

Trump je odao posebno priznanje svakom od rodova američke vojske i pozvao mlade Amerikance da razmotre da od služenja u vojsci naprave karijeru.

Centralna proslava na Nacionalnom molu

Najveći dio centralne proslave 243. godišnjice Dana nezavisnosti SAD organizovan je na Nacionalnom molu, području između zgrade Kongresa i spomenika Džordžu Vašingtonu, osnivaču SAD i prvom američkom predsjedniku.

Trumpov govor su iz prvih redova pratiti njegova porodica i bliski saradnici, članovi administracije, vojske i svi oni kojima je Bijela kuća dala VIP karte za taj događaj.

Manifestacija se kao i uvijek završila vatrometom - za koji je predsjednik Trump rekao da će biti najduži i najspektakularniji u istoriji. Vatromet inače, kako je rečeno, nije platila američka administracija, već su ga donirale dvije privatne kompanije. Uključujući i priporeme za događaj u četvrtak uveče, očekuje se da će troškovi proslave biti nekoliko stotina miliona dolara.

Džinovski balon u obliku bebe Trampa u pelenama kakav je već viđen u Londonu.
Džinovski balon u obliku bebe Trampa u pelenama kakav je već viđen u Londonu.

Paralelno sa proslavom koju je organizovao Donald Trump, na Capitol Hillu je održan tradicionalni koncert, a bilo je i protesta. Ženska antiratna organizacija Code Pink organizovala protest u blizini mjesta na kojem će Trump govoriti, a dobili su i dozvolu da donesu i džinovski balon u obliku bebe Trumpa u pelenama, kakav je već viđen u Londonu.

Dan nezavisnosti ili obilježavanje četvrtog jula, državni je praznik koji slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. Na taj dan proslavljaju se istorija, politička tradicija SAD i američki način života.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG