Linkovi

Dan nezavisnosti Sjedinjenih Država


Washingtonska parada povodom obilježavanja Dana nezavisnosti (Foto:REUTERS/Carlos Barria)
Washingtonska parada povodom obilježavanja Dana nezavisnosti (Foto:REUTERS/Carlos Barria)

U centru Washingtona, prijestolnice Sjedinjenih Američkih Država, održava se proslava 243. godišnjice Dana nezavisnosti SAD.

Najveći dio manifestacije biće organizovan na Nacionalnom molu, području između zgrade Kongresa i spomenika Georgeu Washingtonu. Donald Trump, američki predsjednik, tokom večeri će održati govor koji bi trebalo da traje sat vremena. Prije govora planirano je da taj dio prelijeću američki vojni avioni, a Trump je na Twitteru najavio da bi među njima mogao biti i njegov predsjednički avion Air Force One koji bi, kako je sam rekao, mogao da leti i nisko iznad ljudi.

Trumpov govor će iz prvog reda pratiti njegova porodica i bliski saradnici, članovi administracije, vojske i svi oni kojima je Bijela kuća dala VIP karte za taj događaj. Za sada se ne zna šta će biti tema govora, ali njegovi saradnici kažu da neće biti politički, niti predizborni.

Manifestacija se završava vatrometom - za koji Trump kaže da će biti najduži i najspektakularniji u istoriji. Vatromet inače, kako je rečeno, nije platila američka adminsitracija, već su ga donirale dvije privatne kompanije. Nema zvaničnih informacija koliki su troškovi organizacije tog događaja. Procjene su da će 2,5 mliona dolara biti preusmjereno iz budžeta Službe za nacionalne parkove za ovu paradu.

Džinovski balon u obliku bebe Trampa u pelenama kakav je već viđen u Londonu.
Džinovski balon u obliku bebe Trampa u pelenama kakav je već viđen u Londonu.

Paralelno sa proslavom koju Donald Trump, na Capitol Hillu će biti održan tradicionalni koncert, a biće i protesta. Ženska antiratna organizacija Code Pink organizovaće protest u blizini mjesta na kojem će Trump govoriti, a dobili su i dozvolu da donesu i džinovski balon u obliku bebe Trumpa u pelenama, kakav je već viđen u Londonu.

Dan nezavisnosti ili obilježavanje 4. jula, državni je praznik koji slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. Na taj dan proslavljaju se istorija, politička tradicija SAD-a i američki način života.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG