Linkovi

Biden i Harris prvi put zajedno u predsjedničkoj kampanji


Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden i kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris na konferenciji za novinare u srednjoj školi u Wilmingtonu, u Delawareu, 12. avgust 2020. (Foto: AP Photo/Carolyn Kaster)
Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden i kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris na konferenciji za novinare u srednjoj školi u Wilmingtonu, u Delawareu, 12. avgust 2020. (Foto: AP Photo/Carolyn Kaster)

Predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden i kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris su tokom prvog zajedničkog nastupa u predizbornoj kampanji kritikovali odgovor predsjednika Donalda Trumpa na pandemiju koronavirusa i predstavili svoju agendu za Bijelu kuću, prenosi agencija Reuters.

Ubrzo potom, predsjednik Trump je na brifingu u Bijeloj kući uzvratio: "Gledao sam kako joj se brojevi u anketama smanjuju i smanjuju dok nisu došli skoro do nule. I otišla je ljuta. Otišla je bijesna. Niko nije više uvrijedio Bidena od nje. Rekla je neke užasne stvari o njemu".

Donald Trump
Donald Trump

Biden je u obraćanju u sali jedne srednje škole u Wilmingtonu, u Delawareu, gdje živi već decenijama, rekao da je Harris "pravi izbor" koji će mu pomoći da porazi aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, a zatim i da vodi naciju koja se suočava sa trostrukom krizom: pandemijom koronavirusa, teško pogođenom ekonomijom i suočavanjem sa sistemskim rasizmom, prenosi AP.

"Ne sumnjam u to da sam izabrao pravu osobu za buduću potpredsjednicu Sjedinjenih Država, a to je senatorka Kamala Harris. Ona je spremna da radi svoj posao od prvog dana. Oboje smo spremni da radimo na obnovi nacije", rekao je Biden.

Biden je u utorak objavio da će Harris, 55-godišnja senatorka iz Californije, biti kandidatkinja za potpredsjednicu.

Kamala Harris je prva Afroamerikanaka i Amerikanka azijskog porijekla koju je kandidovala jedna od dvije vodeće partije. Kćerka je dvoje imigranata, majka joj je iz Indije, a otac sa Jamajke.

"Jutros, širom zemlje probudile su se djevojčice - naročito djevojčice tamne boje kože, koje se često osjećaju zanemarenim i potcijenjenim u svojim zajednicama. Međutim, danas će možda sebe prvi put videti u novom svjetlu", poručio je Biden.

Harris je u obraćanju naglasila da "misli na sve ambiciozne žene prije nje, čije su požrtvovanje, odlučnost i istrajnost omogućili da ona danas bude ovdje".

Zatim je kritikovala Trumpa, kojeg je optužila da je ugrozio Amerikance zato što nije ozbiljno shvatio pandemiju.

"Ovo je trenutak koji će imati stvarne posljedice po Ameriku. Sve do čega nam je stalo - naša ekonomija, zdravlje, djeca, zemlja u kojoj živimo - dovedeno je u pitanje", rekla je Harris.

Biden i Harris su se obratili u uglavnom praznoj sali u kojoj je bilo gotovo više novinara sa maskama nego savjetnika u predizbornoj kampanji i članova porodica kandidata. To je, prenosi agencija AP, sumorni podsjetnik na pandemiju koronavirusa koja je odnijela 165.000 života i dovela do velike nezaposlenosti i deficita.

Biden i Harris su zajedno nastupili uoči stranačke konvencije naredne nedjelje na kojoj će bivši potpredsjednik SAD zvanično prihvatiti predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Konvencija će uglavnom biti virtuelna zbog pandemije koronavirusa.

Republikanska konvencija, na kojoj će predsjednik Trump formalno biti nominovan za još jedan četvorogodišnji mandat, biće održana nedjelju poslije demokratske.

Predsjednik Tramp kritikovao je izbor Kamale Harris za kandidatkinju za potpredsjednicu, navodeći da je to još jedan dokaz da je Biden pod uticajem ljevice. Savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway​ ocijenila je u srijedu da je Harris "dio radikalne ljevice" i sugerisala da će senatorka zasjeniti Bidena.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG