Linkovi

Trumpov novi plan pomaže ilegalnim imigrantima?


Migrantske porodice na granici SAD i Meksika
Migrantske porodice na granici SAD i Meksika

Ideja Donalda Trumpa da migrante sa granice pošalje u američke gradove koji pružaju utočište ilegalnim imigrantima, da bi se osvetio demokratskim političkim protivnicima, mogla bi da ide u korist migrantima s obzirom na to da bi bili u mjestima čije vlasti bi im pomogle da ostanu u zemlji.

Prema planu, hiljade migranata bile bi premješteno u gradove koji bi im poželjeli dobrodošlicu, ali i vjerovatno spriječili federalne zvaničnike da ih deportuju.

Mnogi veliki gradovi imaju resurse da pomognu imigrantima da pred sudovima steknu pravo da ostanu u Sjedinjenim Državama, što nije slučaj sa manjim mjestima.

Neke od najvećih organizacija za prava imigranata su u San Francicscu, New Yorku i Chicagu koji se smatraju takozvanim gradovima utočištima. Međutim, problem je što su troškovi života u tim gradovima previsoki za imigrante.

Prema istraživanju Univerziteta Syracuse, šanse da ilegalni imigranti budu uhapšeni u gradovima utočištima kao što su New York i Los Angeles su 20 odsto manje nego u zajednicama koje nemaju politiku zaštite migranata.

Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Desetine hiljada imigranata na granici

Trump je sve više nezadovoljan zbog situacije na granici, gdje svakog mjeseca pristižu desetine hiljada imigrantskih porodice, od kojih mnoge traže azil.

Trumpova administracija je više puta pokušavala da zaustavi priliv imigranata, a nedavno je i smijenila rukovodsvo Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost koji je zadužen za imigraciju.

Ideja da se imigranti pošalju u gradove, gde su na vlasti zvaničnici iz Demokratske stranke, razmatrana je dva puta proteklih mjeseci, ali je iz Bijele kuće i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost saopšteno da je odbačena.

Međutim, Trump je proteklog petka rekao da i dalje razmatra tu ideju zbog, kako je tweetovao, nespremnosti demokrata da izmjene veoma opasne imigracione zakone.

Imigranti čekaju na granici Meksika i SAD
Imigranti čekaju na granici Meksika i SAD

Pravni i finansijski problemi Trumpove ideje

Plan, koji Trump razmatra, sporan je zbog finansija, logistike i zakona. Prevoz imigranata koji su uhapšeni na granici do velikih i udaljenih gradova bio bi veoma skup, u trenutku kada se Imigraciona i carinska služba suočava sa prilivom velikog broja migranata.

U zemlju je od decembra prošle godine već pušteno više od 125 hiljada imigranata koji čekaju da se pred sudovima riješi njihov slučaj. Većina se nalazi u pograničnim državama.

Takođe, nije poznato koliko bi imigranti ostajali u velikim gradovima zato što se od njih zahtijeva da daju adresu, obično člana porodice, federalnim vlastima, kao uslov da budu oslobođeni.

Trumpova administracija je već duže vrijeme u sporu sa gradovima u kojima se lokalnim vlastima zabranjuje da sarađuju sa federalnim imigracionim zvaničnicima, često odbijanjem da se imigranti hapse. Više od 100 lokalnih vlada širom zemlje ima takvu imigracionu politiku.

“New York će uvijek biti grad imigranata i predsjednikove prazne prijetnje to neće promijeniti", poručio je gradonačelnik Bill DeBlasio.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG