Linkovi

Trump želi da se Rusija vrati na samit G7


Predsjednik Donald Trump obraća se novinarima ispred Bele kuće, 21. avgust 2019.
Predsjednik Donald Trump obraća se novinarima ispred Bele kuće, 21. avgust 2019.

Predsjednik Donald Trump izjavio je da želi da se Rusija vrati na samit G7, uprkos tome što i dalje kontroliše ukrajinsko poluostrvo Krim. Moskva je isključena iz G7 zato što je jednostrano, 2014. godine, anektirala to poluostrvo.

Dok se lideri Grupe 7 najrazvijenijih zemalja okupljaju u Bijaricu na francuskoj atlantskoj obali, Trump je rekao da bi za njega imalo smisla da predsjednik Rusije Vladimir Putin ponovo bude dio te grupe.

“Šta je sada G7? Oni su istjerani jer je Putin nadmudrio Obamu oko Krima, i drugih stvari. Potpuno je nadmudrio Obamu. Obama je bio ljut. Oni su ga onda istjerali. Mislim da bi Rusija trebalo da bude dio toga jer nam treba mir u svijetu. I druge stvari, trgovina i drugo. Bilo bi mnogo lakše imati Rusiju tamo gdje je oduvijek bila.”

Trump izgleda nije bio zabrinut time što Rusija smatra Krim dijelom svoje teritorije, umjesto toga on optužuje bivšeg predsjednika Baracka Obamu za rusko preuzimanje Krima.

Grupu 7 najrazvijenijih zemalja svijeta čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države. Nije jasno da li bilo koja od tih zemalja podržava povratak Rusije u G7, kako bi ponovo postala G8. Samit počinje u subotu i trajaće tri dana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG