Linkovi

Pripreme za samit G7 u sjenci globalnih ekonomskih problema


Logo predstojećeg samita G7 u Francuskoj
Logo predstojećeg samita G7 u Francuskoj

Lideri Sjedinjenih država, Francuske, Britanije, Njemačke, Italije, Japana i Kanade sastaće se da rasprave velike svjetske izazove u subotu u Francuskoj na godišnjem sastanku grupe 7 najrazvijenijih nacija.

Kao domaćin, francuski predsjednk Emmanuel Macron za glavnu temu je odabrao borbu protiv nejednakosti, i pozvao je ioš nekoliko svjetskih lidera da dođu. Međutim, sve velike ambicije i nade za samit su u sjenci aktuelnih problema.

Oblaci su se na nadvili nad francusko ljetovalište BIjaric, što je simboličan doček za svjetske lidere. Sa obje strane Atlantika stižu zabrnjavajući znaci. Vrijednost vladinih obveznica u Americi i Njemačkoj je na kratko bila veća za dvogodišnje, nego desetodišnje, signal koji za investitore znači – rizik, kaže ekonomista Jasper Lawler.

“Pogotovo u SAD, to je uvijek bio vrlo siguran znak da se ide u recesiju”, kaže Lawler.

Što je gore – uobičajeni finansijski načini da se bori protiv recesije, možda neće biti mogući.

Nemamo te uobičajene poteze centralnih banaka kada smanje kreditne stope, jer su to već uradile, i sad su već jako niske“, kaže Lawler.

Ekonomski strahovi su u samoj osnovi trgovinskog rata između Amerike I Kine, što je rezultiralo da obje zemlje podižu tarife na uvoz robe vrijednosti stotine milijardi dolara. Evropa ima svoju tešku situaciju.

“Trgovinski rat, ali isto tako auto industrija – tranzicija sa dizel vozila na elektična. Evropu je uahvatio period nesigurnosti”, kaže Lawler.

Domaćin samita – Fracuska, riješena je da ekonomski problemi ne zasjene agendu – za njih su najvažnije klimatske promene, kaže analitičar John Kirton.

“Oni prate jezive naučne prognnoze svaki dan, ali osjetili su i istorijski najtopliji talas koji je pogodio Evropu, uključujući Francusku”, kaže on.

Američki predsjednik Donald Trump je sa prošlog samita G7 u Kanadi otišao prije kraja, a poslije je odbacio zajedničko saopštenje. Francuska je riješena da zadrži Ameriku na zajedničkom kursu, kaže Kirton.

“Mislim da je predsjednik Macron napravio agendu tako da odgovara Trumpu. Rodna nejednakost – predsjednik je jako dobar u tome i to je na vrhu liste Francuske. Obrazovanje – i to. Zdravstvo”, navodi Kirton.

Na vrhu liste je i – bezbjednost. Sjeverna Koreja ponovo izvodi nuklearne testove, a Iran zapljenjuje tankere u Persijskom zalivu. Antivladini protesti u Moskvi i Hongkongu, takođe su tema za G7.

“Da li smo vidjeli talas promjena gdje autokratski lideri više nisu na vlasti? Možda neće tako biti, ustvari, ako je tako, kako će G7 moći da se bavi jednom od osnovnih stvari: da promoviše demokratiju?”, zapitao se Kirton.

U međuvremenu, novi britanski premijer Boris Johnson sastaće se sa Trumpom prvi put. Obojica lidera nadaju se da će brzo dogovoriti trgovinske sporazume i to u momentu dok u Britaniji privreda strmoglavo pada dok se zemlja priprema da napusti EU bez dogovora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG