Linkovi

Privremeno ukinuta zabrana Trumpu da javno komentariše sudsko osoblje u New Yorku


Donald Trump
Donald Trump

Apelacioni sudija je suspendovao raniju sudsku naredbu kojom je Donaldu Trumpu zabranjeno da komentariše sudsko osoblje u civilnoj parnici za finansijske malverazcije koja se protiv njega vodi u New Yorku, nakon što je vrijeđao jednu sudsku službenicu.

Sudija apelacionog suda David Friedman, zabrinut da se naredbom krši pravo bivšeg predsjednika na slobodu govora, "zamrznuo" je sudsku odluku i dozvolio Trumpu da slobodno govori o osoblju, dok se bude vodio duži apelacioni postupak. Friedmanova odluka također se odnosi na Trumpove advokate i druge osobe uključene u slučaj.

Sudija Arthur Engoron zabranio je Trumpu da javno komentariše osoblje pošto je bivši predsjednik, drugog dana suđenja u New Yorku, na društvenim mrežama iznio omalovažavajuće komentare na račun Engoronove sudske službenice. Sudija je kasnije Trumpa kaznio novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 15.000 dolara zbog različitih kršenja zabrane, a zabranom javnog komentarisanja obuhvatio je i Trumpove advokate, koji su dovodili u pitanje istaknutu ulogu dotične službenice u sudnici.

Apelacioni sudija Friedman je doveo u pitanje ovlašćenja Engorona da kontroliše Trumpov govor izvan sudnice - kao što su česte žalbe bivšeg predsjednika zbog slučaja na društvenim mrežama i komentari TV kamerama u hodnicima suda. Priznao je da sudije često izdaju zabrane javnog komentarisanja, ali je rekao da se one uglavnom koriste u krivičnim slučajevima gdje postoji strah da bi komentari o slučaju mogli da utiču na porotu.

Trumpovi advokati podnijeli su tužbu protiv sudije Engorona u srijedu uveče, ocjenjujući da je zabrana komentarisanja - zloupotreba njegovih ovlaštenja. Friedman je zakazao vanredni pretres u četvrtak popodne u sudnici državnog apelacionog suda, na nekoliko kilometara od mjesta gdje se održava suđenje Trumpu.

Trumpova advokatica Alina Habba je poslije Friedmanove odluke nagovijestila da ne planira da savetuje bivšeg predsjednika da ne komentariše službenicu suda.

"Ne vidim razloga za restrikcije, jer gospođa James nastavlja da omalovažava i ružno govori o mom klijentu", kazala je Habba, pominjujući glavnu tužiteljicu New Yorka Letitiju James, koja vodi slučaj protiv Trumpa. Habba je dodala da Trump nije iznosio prijetnje službenici.

Letitia James, državna tužiteljica New Yorka, 18. oktobra 2023. (Foto: AP/Ted Shaffrey)
Letitia James, državna tužiteljica New Yorka, 18. oktobra 2023. (Foto: AP/Ted Shaffrey)

Trump i njegovi advokati su, tokom suđenja, stalno držali pod lupom službenicu Alison Greenfield. Tvrdili su da pravnica, koja je demokrata, vrši stranački uticaj na sudiju Engorona - iako je i on sam demokrata - te da ima preveliku ulogu u slučaju bivšeg republikanskog predsjednika.

Trumpovi advokati tvrde da su Engoronove uredbe neustavno suzbijanje slobode govora, i to ne bilo kog govora.

"Riječ je suštinski političkom govoru, komentarima favorita za republikansku predsjedničku nominaciju 2024, koji vidi predrasude i stranačk upliv u suđenje gdje bi mogle da mu se izreknu milionske kazne i gdje postoji prijetnja da će njegove legalne poslovne aktivnosti u državi New York biti zabranjene", naveli su advokati.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG