Linkovi

Trump pred sudom u Njujorku: Procjene vrijednosti imovine bile su netačne


Bivši američki predsjednik Donald Trump u sudnici u Njujorku (Foto: REUTERS/Brendan McDermid/Pool)
Bivši američki predsjednik Donald Trump u sudnici u Njujorku (Foto: REUTERS/Brendan McDermid/Pool)

Bivši američki predsjednik Donald Trump svjedočio je pred sudom u Njujorku, u procesu koji se vodi protiv njega zbog lažiranja vijrednosti imovine, što bi moglo da naškodi njegovom biznisu sa nekretninama.

Trump je tokom svjedočenja naveo da njegova kompanija nije dala tačne procjene vrijednosti mnogih njegovih nekretnina.

Ustvrdio da je da je potcijenjena vrijednost imanja Mar-a-Lago i golf kluba Doral na Floridi, a precijenjen njegov stan u Trumpovoj kuli u Njujorku, između ostalog. Međutim, pokušao je da umanji značaj finansijskih procjena za koje tužioci tvrde da su bile preuveličane da bi se obezbijedili bolji finansijski uslovi.

"To nije bilo važno. Vi ističete da jeste, ali nije", rekao je Trump.

Takođe je pokušao da umanji značaj svog direktnog učešća u pripremi i procjeni finansijskih izvještaja.

“Samo sam odobravao i govorio ljudima da računovođama daju sve što je potrebno za izvještaje", rekao je Trump i dodao da bi video rezultate i "možda, nekada dao određene sugestije".

Trump je više puta naveo da je slučaj protiv njega "lov na vještice", a sudiju i njujoršku glavnu tužiteljku je optuživao da su politički pristrasni.

To je ponovio i tokom svjedočenja, optužujući tužioce da su neopravdano istraživali njegovu kompaniju nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Bivši američki predsednik Donald Tramp u sudnici u Njujorku (Foto: Jefferson Siegel/The New York Times via AP, Pool)
Bivši američki predsednik Donald Tramp u sudnici u Njujorku (Foto: Jefferson Siegel/The New York Times via AP, Pool)

"Siguran sam da će sudija presuditi protiv mene, zato što to uvijek radi. Ovo je veoma nepošteno suđenje", poručio je bivši predsjednik.

Međutim, sudija Artur Engoron ga je oštro ukorio zbog izjava i zaprijetio da će prekinuti svjedočenje.

"Gospodine Kis, možete li da kontrolišete svog klijenta? Ovo nije miting. Ovo je sudnica", poručio je sudija Trumpovom advokatu Kristoferu Kisu.

Kasnije je dodao: "Ne želim da čujem šta sve svjedok ima da kaže. Govori o mnogim stvarima koje nemaju nikakve veze sa slučajem ili pitanjima".

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, koju je Trump kritikovao na društvenim mrežama, odbacila je njegove kritike.

"Samo su važne činjenice i brojke. Brojke, prijatelji, ne lažu", rekla je Džejms ispred sudnice.

Tužilaštvo države Njujork, koje je pokrenulo ovaj postupak, tvrdi da je Trump lažiranjem vrijednosti imovine obmanuo zajmodavce i da je dobio bolje uslove kredita. On je uvećavao vrijednosti svojih golf terena, stambenih zgrada i druge imovine u trenutku kada su mnogi odbijali da posluju sa njim. Navode da je Trump na taj način dobio 100 miliona dolara i uvećao svoje bogatstvo za ukupno dvije milijarde. U postupku su već svedočili Trampovi sinovi, Donald mlađi i Erik Tramp.

Donald Trump je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. protiv kojeg se vode još četiri krivična postupka. U trenutnom sudskom procesu u Njujorku, koji je građanski, Trumpu ne prijeti zatvorska kazna, ali bi mogao da bude narušen njegov imidž u poslovnim krugovima.

Državna tužiteljka Njujorka traži kaznu od 250 miliona dolara, kao i ograničenja koja bi spriječila Trumpa i njegove sinove Erika i Donalda mlađeg da posluju u Njujorku.

Sudija Artur Engoron je već poništio licence za kompanije koje vode veliki dio Trumpovog poslovanja, na šta su advokati bivšeg predsjednika uložili žalbu.

Dokazi koji su do sada predstavljeni na suđenju otkrili su da su zvaničnici kompanije, uključujući Trumpove sinove Erika i Donalda mlađeg, pokušavali da manipulišu vrijednošću imovine, poput imanja Mar-a-Lago na Floridi.

Jedan svjedok bio je i Trumpov nekadašnji advokat Majkl Koen koji je potvrdio da ga je bivši predsjednik instruisao da poveća vrijednost imovine u finansijskim izvještajima.

Trump do sada nije morao da se pojavljuje na sudu, ali je u javnosti već iskazivao stav o sudiji i drugim učesnicima postupka, rekavši da su sudija Enrogon i tužiteljka Džejms "politički motivisani".

Zbog takvih komentara i kršenja zabrane da u javnoti komentariše zaposlene u sudu, kažnjen je sa 15.000 dolara.

Iako zbog sudskih procesa ne može da učestvuje na predizbornim događajima, Trumpova kampanja je iskoristila postupke kao priliku za prikupljanje sredstava i saopštila da u ovom slučaju Trump brani porodicu od njujorških demokrata koje su nazvali "korumpiranim demokratama".

Čini se da republikanskim glasačima ne smetaju njegovi pravni problemi jer ankete pokazuju da ima prednost u partijskom nadmetanju za predsjedničku nominaciju.

Prvobitno je suđenje trebalo da traje do početka decembra, ali bi moglo da se završi ranije pošto država ove nedelje pozove svoje posljednje svjedoke. Trumpova kćerka Ivanka trebalo bi da svjedoči u srijedu, iako ona nije optužena u tom slučaju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG