Linkovi

Suđenje Trumpu za povjerljiva dokumenta 14. avgusta


ARHIVA - Bivši američki predsjednik Donald Trump obraća se u svom golf klubu na Floridi
ARHIVA - Bivši američki predsjednik Donald Trump obraća se u svom golf klubu na Floridi

Federalna sutkinja na Floridi je saopštila da će 14. avgusta početi suđenje bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu po optužbama da je nezakonito zadržao povjerljiva dokumenta o nacionalnoj bezbjednosti nakon što je napustio položaj.

Pravni eksperti međutim navode da bi, zbog složenosti slučaja, prvo ikad krivično suđenje jednom američkom lideru moglo da bude odloženo.

Specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Džek Smit, koji je prije dvije nedelje objavio optužnicu protiv Trumpa od 37 tačaka, založio se za "brzo suđenje". Međutim, Trump još nije angažovao kompletan pravni tim na Floridi, gdje sutkinja Ajlin Kenon predsjedava slučajem, i gdje će suđenje biti održano.

Kenon, sutkinja koju je imenovao Trump ubrzo nakon što je izgubio na izborima 2020. godine, saopštila je tužiocima Sekretarijata za pravosuđe i Trumpovim advokatima da do 24. jula podnesu sve pravne zahtjeve.

Prošle nedelje je naložila advokatima da počnu da popunjavaju federalni dokument potreban za dobijanje bezbjednosnih dozvola da pregledaju povjerljiva dokumenta koja je Trump držao na svom imanju Mar-a-Lago.

Drugi sudija je prethodno zabranio Trumpovim advokatima da objavljuju dokaze predstavljene u slučaju.

Zbog složenosti slučaja, brojni pravni analitičari očekivali su da će suđenje početi tek za godinu, ili moguće tek nakon predsjedničkih izbora u novembru 2024. godine. Trump je, prema nacionalnim anketama, trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke.

Trumpa je zakon obavezivao da predsjednička dokumenta preda Nacionalnom arhivu po isteku prvog mandata početkom 2021. godine, što on nije uradio. Prema navodima saradnika, često ih je nazivao "mojim papirima".

Prošle nedelje se izjasnio da nije kriv, pred federalnim sudom u Majamiju.

Prema optužnici, Trump je nezakonito zadržao 31 dokument "koji je obuhvatao informacije o odbrambenim i oružanim kapacitetima i SAD i stranih zemalja, o američkim nuklearnim programima, potencijalnim ranjivostima Amerike i njenih saveznika na vojni napad, te informacije o planovima za mogući odgovor na strani napad".

Nakon što mu je mandat završen 20. januara prije dvije godine, Trump prema optužnici nije bio ovlašten da posjeduje ili zadržava povjerljiva dokumenta. U optužnici se takođe navodi da je Trump držao kutije sa dokumentima u kupatilu, u balskoj sali, spavaćoj sobi, kancelariji i skladištu.

Kao bivši predsjednik, Trump je mogao da traži izuzeće iz zahtjeva da samo određeni ljudi mogu da zadrže povjerljiva dokumenta, ali prema optužnici to nikada nije uradio.

U optužnici se takođe navodi da je 45. američki predsjednik bio u zavjeri sa svojim saradnikom Voltom Nautom da sakrije dokumenta od Trumpovog advokata, Federalnog istražnog biroa (FBI) i velike porote koja je razmatrala dokaze u ovom slučaju. Nauta je optužen za šest krivičnih djela.

Tramp je, između ostalog, takođe optužen za davanje lažnih izjava istražiteljima i da je naložio da se kutije sakriju na različitim lokacijama u Mar-a-Lagu kako njegovi advokati ne bi mogli da pronađu sva dokumenta koja su federalne vlasti zahtijevale da preda.

Bivši predsjednik je u dva slučaja pokazao povjerljiva dokumenta ljudima koji za to nisu prošli adekvatnu bezbjednosnu provjeru.

Trump je u intervjuu za kablovsku mrežu Fox News, u ponedeljak, tvrdio da je u jednom od tih slučajeva pokazao novinske članke, a ne povjerljivi materijal.

"To nije bio dokument. To je bilo mnošto novina koje su izvještavale o Iranu i drugim stvarima", ustvrdio je Trump.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG