Linkovi

Trump potpisao novu uredbu o zabrani ulaska u SAD


Predsjednik Tramp u Beloj kući (arhivski snimak)
Predsjednik Tramp u Beloj kući (arhivski snimak)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je novu uredbu kojom se putnicima iz šest zemalja zabranjuje ulazak u SAD na tri, a svim izbjeglicama na četiri mjeseca. Federalne apelacione sudije blokirale su prošlog mjeseca primjenu slične uredbe.

Nova mjera razlikuje se od verzije od 27. januara u nekoliko ključnih elemenata, prije svega po tome što je sa liste izuzet Irak, ključni američki saveznik u borbi protiv Islamske države, pošto su iračke vlasti obećale pojačanu saradnju sa američkim zvaničnicima u procesu provjere podataka i izdavanja viza.

Prema novoj uredbi, zabrana ulaska u SAD odnosi se na građane Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena. Za razliku od prve uredbe, predsjednik Trump je današnju potpisao bez prisustva medija, a predstavili su je državni sekretar Rex Tillerson i sekretari za pravosuđe i unutrašnju bezbednost Jeff Sessions i John Kelly. Nova zabrana stupa na snagu 16. marta i neće se odnositi na građane sa dozvolom stalnog boravka u SAD, odnosno zelenom kartom, kao i na one sa validnim vizama. Iz teksta uredbe je takođe uklonjena provizija, kojom se na neograničeno vrijeme zabranjuje ulazak sirijskim izbeglicama u SAD i daje prednost “vjerskim manjinama”.

"Ova uredba je vitalna mjera za jačanje naše nacionalne bezbjednosti", izjavio je državni sekretar Tilerson na konferenciji za novinare na kojoj je objavljena nova zabrana. "Predsjednikova dužnost je da štiti američke građane."

Predstavljanje novih bezbjednosnih mjera svodi se na priznanje Trampove administracije da je prvobitna zabrana ulaska u zemlju, izdata 27. januara, imala svoje nedostatke. Međutim, još nije jasno da li će nova uredba zadovoljiti kritičare koji meru vide kao, u suštini, zabranu ulaska muslimanima.

Pogledajte: Državni sekretar Tillerson predstavlja novu uredbu

Tillerson: Travel Ban is 'Vital Measure' for National Security
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Irak obećava veću saradnju

Irak je uklonjen sa liste nakon što su iračke vlasti obećale da će pojačati saradnju sa američkim zvaničnicima u pogledu procesa provere podataka izbjeglica, navodi jedan visoki zvaničnik Sekretarijata za unutrašnju bezjbednost koji je razgovarao sa novinarima.

Bagdad, ključni saveznik u američkoj borbi protiv ekstremista Islamkse države, žalio se kada je Irak bio uvršćen u prvobitnu zabranu.

Kritičari prvobitne uredbe postavljali su pitanje da li je sedam pogođenih zemalja - od kojih sve imaju većinski muslimansku populaciju - izabrano na osnovu vjerskih razloga. Predstavnik Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost u ponedeljak je ponovo demantovao te optužbe rekavši: "Ovo nije zabrana muslimanima ni u kom obliku."

Bijela kuća takođe je naglasila privremenu prirodu zabrane ali je nagovjestila da bi ona mogla i da bude proširena po isteku 90 dana i da bi druge zemlje mogle da budu dodate listi.

Reakcije

Čak i uz promjene, uredbu će verovatno ponovo osporiti pred sudom grupe koje smatraju da je ona djelimično ostvarenje Trumpovog obećanja iz kampanje - poziv na "potpunu i kompletnu zabranu ulaska muslimana u SAD."

"Ništa se suštinski nije promjenilo", kaže Lavinija Limon, šefica Američkog komiteta za izbeglice i migrante. "Da je ovakva uredba objavljena prije mjesec, bili bismo ogorčeni."

Američka unija za građanske slobode ACLU, koja je podnijela uspešno žalbe na prvobitnu uredbu, ocijenila je da izmenjena uredba sadrži "iste fatalne nedostatke" kao i prva uredba.

"Jedini način da se popravi zabrana ulaska muslimana je da ne postoji zabrana ulaska muslimana. Umjesto toga, predsjednik Tramp je i dalje predan vjerskoj diskriminaciji i može da očekuje trajno neodobravanje i sudova i građana", izjavio je Omar Džadvat, direktor Projekta za prava imigranata ACLU.

"Štaviše, promene koje je Trampova administracija načinila i sve što smo saznali od kada je prvobitna uredba potpisana, potpuno potkopvaju lažna opravdanja u domenu nacionalne bezbjednost iza kojih je predsjednik pokušao da se sakrije, i samo jačaju argument protiv neustavnih izvršnih uredbi", dodao je Džadvat.

Predstavnici administracije, u međuvremenu, balansiraju između tvrdnji da je nova uredba dovoljno drugačija od stare da podnese osporavanja pravnika, ali i dovoljno slična da bi i dalje bila efikasna.

"Principi izvršne uredbe ostaju isti", izjavio je pres sekretar Bijele kuće Sean Spicer, dodajući "Nastavljamo da tvrdimo da je prvobitna zabrana bila u potpunosti legalna."

Trampova administracija se snažno oslanja na tvrdnju da izbeglice, kao i imigranti i putnici iz nekih zemalja, predstavljaju bezbednosni rizik za SAD, ali do sada nije ponudila mnogo dokaza te tvrdnje.

Zvaničnici Bijele kuće u ponedjeljak su objavili memorandum u kojem se navodi da FBI sprovodi "istrage oko 300 pojedinaca širom SAD koji su primljeni kao izbeglice - istrage povezane sa terorizmom." Nije jasno da li ljudi pod istragom potiču iz zemalja sa liste država na koje se odnosi zabrana i protiv koliko njih je podignuta optužnica za neko krivično delo.

Uspješnija primena?

Predstavnici administracije obećavaju da će ovog puta sprovođenje uredbe teći lakše, navodeći da je Bela kuća sarađivala sa Sekretarijatom za unutrašnju bezbednost, Stejt departmentom i Sekretarijatom za pravosuđe prilikom izrade i primene nove izvršne uredbe. Visoki zvaničnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost rekao je novinarima da će period primene "teći glatko" i da "neće biti haosa ili navodnog haosa na aerodromima."

Trampove restrikcije putovanja stranih državljana nisu naišla na široku podršku javnosti. Anketa koju je krajem februara sproveo Istraživački centar Pju pokazuje da se 59% ispitanih protivi zabrani dok je 38% odobrava.

CNN-ova anketa objavljena u ponedeljak pokazuje da 55% Amerikanaca ne odbrava način na koji Tramp pristupa imigracionim pitanjima, naspram 44% koji odobravaju. Kada je reč o pitanjima nacionalne bezbednosti, Amerikanci su podeljeni - 50% odobrava rad predsednika Trampa a 49% ne odobrava.

INFOGRAFIKA: Razlike izmedju dvije zabrane
INFOGRAFIKA: Razlike izmedju dvije zabrane

XS
SM
MD
LG