Linkovi

Trump se obratio pristalicama sa Floride: Cilj optužnice miješanje u izbore 2024.


Donald Trump
Donald Trump

Nekoliko sati pošto se pred sudom u New Yorku zjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za falsifikovanje poslovnih dokumenata, bivši predsjednik Donald Trump obratio se javnosti i pristalicama okupljenim u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, navodeći da je žrtva miješanja u izbore.

Trump je takođe oštro kritikovao njujorškog tužioca Alvina Bragga, i sudiju iz New Yorka nadležnog za slučaj protiv njega, a napao je i porodicu sudije kao i druge tužioce koji vode postupke protiv njega u drugim slučajevima.

„Nikada nisam mislio da bi nešto ovako moglo da se dogodi u Americi”, poručio je Trump svojim pristalicama. „Jedini zločin koji sam počinio bio je da bez straha branim našu zemlju od onih koji žele da je unište.”

„Ovaj lažni slučaj je podignut samo da bi se miješalo u predstojeće izbore 2024. godine i optužbe treba da odmah budu povučene.”

Trump se u utorak izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice koja ga tereti za falsifikovanje poslovnih podataka. Tužioci ssu optužili Trumpa da je organizovao isplate dvjema ženama pred izbore 2016. godine, kako bi spriječio da u javnosti pričaju o svojim seksualnim odnosima sa njim.

Trump je optužio Bragga da je želio da ga optuži „prije nego što je znao bilo šta o meni”. Rekao je da je sudija u tom slučaju, Juan Merchan, „sudija koji mrzi Trumpa”.

Trump je pomenuo različite pravne postupke koji se vode protiv njega - od njegovog rukovođenja klasifikovanim dokumentima koji su odnijeti u Mar-a-Lago kada se Trump iselio iz Bijele kuće početkom 2021, kao i istragu koja se vodi u Georgiji o njegovom miješanju u izbore u toj državi.

Slučaj o dokumentima vodi „ludi specijalni tužilac”, rekao je Trump, što se odnosilo na specijalnog tužioca Jacka Smitha.

Trump je suočen sa brojnim pravnim problemima dok pokušava da još jednom osvoji republikansku predsjedničku nominaciju pred izbore 2024.

„Sada je u toku ogromno miješanje u izbore, do sada neviđenog nivoa”, rekao je u Mar-a-Lagu.

Bivši predsjednik negira da je kršio zakon kada je 2016. naložio tadašnjem advokatu Michaelu Cohenu da isplati porno glumici 130.000 dolara, kako ne bi izašla u javnost sa pričom o njihovoj navodnoj aferi. Isplata novca nije krivično djelo, ali je Trump taj novac vratio Cohenu i trošak uknjižio kao plaćanje advokata - što bi se smatralo falsifikovanjem poslovnih dokumenata i u New Yorku je krivično djelo.

Optužnica je ponovo stavila Trumpa u centar medijske pažnje i njegovi saradnici gledaju kako da to najbolje iskoriste u kampanji.

Trumpova kampanja saopštila je da je već prikupila više od pet miliona dolara i da se od podizanja optužnice kampanji priključilo više od 16.000 volontera.

Trampov portparolrekao da su to „ključni pokazatelji da su Amerikanci iz svih sredina umorni od korištenja pravosudnog sistema kao oružja u borbi protiv Trumpa i njegovih pristalica”

Bijela kuća bez komentara

U vrijeme dok se njegov prethodnik izjašnjavao da nije kriv u sudnici u New Yorku, predsjednik Joe Biden sastao se sa svojim savjetnicima za nauku i tehnologiju, i komentarisao potencijalne rizike i koristi vještačke inteligencije. Biden je ignorisao pitanja reportera o krivičnom postupku protiv Donalda Trumpa.

Lider senatske većine Chuck Schumer bjavio je saopštenje izražavajući uverenje da će Trump dobiti pošteno suđenje na osnovu optužnice za falsifikovanje poslovnih podataka u vezi sa „kupovinom šutnje”.

Brojni republikanski članovi Kongresa slučaj vide drugačije, i opisuju ga kao „politički motivisanu tužbu”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG