Linkovi

Twitter blokirao objavu Trumpovog savjetnika o nošenju maski


Doktor Scott Atlas
Doktor Scott Atlas

Doktor Scott Atlas​ je neuroradiolog, savjetnik predsjednika Donalda Trumpa i član radne grupe Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Takođe je i posljednji američki zvaničnik kome je Twitter blokirao objavu zbog toga što krši pravila te mreže o širenju dezinformacija o koronavirusu.

Tokom vikenda, Atlas je tweetovao o tome da nošenje maski nije dokazano efikasno i napisao: "Maske daju rezultate? Ne".

U Twitteru su agenciji AP rekli da takav sadržaj krši pravila mreže o objavljivanju lažnih informacija o COVID-19.

Na mjestu gde je bila Atlasova objava, sada stoji naptis da "tweet nije dostupan". Ipak, Atlas je toj objavi dodao još jednu gdje je pohvalio uputstva predsjednika Trumpa o tome da "maske treba nositi kada ste u blizini drugih ljudi", a da je u drugim slučajevima dovoljna fizička distanca.

Među blokiranima je bio i predsjednik zbog tweetova o koronavirusu, ali i nedokazanim tvrdnjama da je glasanje poštom nesigurno.

Pojedini predstavnici u Kongresu optužili su Facebook, Twitter i ostale kompanije da ograničavaju slobodu govora uoči američkih izbora 3. novembra. Pozvali su predstavnike tih kompanija da svjedoče pred Kongresom naredne nedjelje.

U Twitteru je za AP rečeno da se oni vode uputstvima nadležnih u zdravstvu kada neku objavu ocijene kao lažnu i obmanjujuću.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfield izjavio je da su maske "najmoćnije sredstvo u borbi protiv koronavirusa".

Međutim, Atlas je za AP ocijenio da je sakrivanje njegove objave cenzura.

"Generalno, obavezno nošenje maski ne daje rezultate", rekao je Atlas.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG