Linkovi

Trump kaže da može okončati rat Rusije i Ukrajine u jednom danu. Ruski UN ambasador kaže da ne može


Ambassador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzia učestvoje na sastanku Vijeća sigurnosti
Ambassador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzia učestvoje na sastanku Vijeća sigurnosti

Donald Trump je više puta govorio da bi mogao da riješi rat između Rusije i Ukrajine u jednom danu ako ponovo bude izabran za predsjednika. Ruski ambasador Ujedinjenih nacija kaže da ne može.

Na pitanje da odgovori na tvrdnju potencijalnog republikanskog kandidata, Vasilij Nebenzia rekao je novinarima u ponedjeljak da se "ukrajinska kriza ne može riješiti u jednom danu".

U gradskoj vijećnici CNN-a u maju 2023. Trump je rekao: „Oni umiru, Rusi i Ukrajinci. Želim da prestanu da umiru. I to ću uraditi - to ću uraditi za 24 sata.” Rekao je da će se to dogoditi nakon što se sastane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. I stalno ponavlja tu tvrdnju u tragu kampanje.

Tokom prošlonedeljne debate sa predsednikom Joe Bidenom, Trump je tvrdio: „Da imamo pravog predsjednika, predsjednika koji je znao – Putin ga je poštovao... on nikada ne bi napao Ukrajinu“.

Nebenzia je rekao da je rat mogao da se završi u aprilu 2022. u Istanbulu kada su Rusija i Ukrajina bile "veoma blizu" sporazuma. Moskva je izvršila invaziju na svog susjeda dva mjeseca ranije, 24. februara 2022. godine, iako Rusija insistira da je njena "specijalna vojna operacija" počela 2014. nakon što su sukobi na istoku Ukrajine doveli do toga da je Moskva zauzela poluostrvo Krim.

Ruski ambasador okrivio je zapadne pristalice Ukrajine da su blokirali mirovni sporazum iz aprila 2022. i poručili Kijevu da nastavi da se bori protiv Rusije.

Sada, kako je rekao, Zelenski "trči okolo sa svojim takozvanim mirovnim planom koji, naravno, nije mirovni plan već šala". Na sastanku u Švicarskoj prošlog mjeseca, skoro 80 zemalja pozvalo je da “teritorijalni integritet” Ukrajine bude osnova za bilo koji mirovni sporazum o okončanju rata. Ali neke ključne zemlje u razvoju nisu se pridružile i Rusija nije prisustvovala konferenciji.

Nebenzia je ukazao na Putinovu ponudu 14. juna da "odmah" naredi prekid vatre u Ukrajini i započne pregovore ako Kijev počne da povlači trupe iz četiri regiona koje je Moskva pripojila 2022. i odustane od planova za pridruživanje NATO-u.

Zelenskyy, koji je obećao da neće odustati od teritorije, odbacio je, kako je rekao, Putinov ultimatum da preda više zemlje.

Trumpova kampanja nije odmah odgovorila na e-mail u kojem se tražio komentar o Nebenzijinim primjedbama.

Nakon ruske invazije u punom obimu, ukrajinske snage su osujetile njihov put do glavnog grada. Veliki dio borbi je bio fokusiran na jugu i istoku Ukrajine, gdje je Moskva nezakonito zauzela četiri regije, iako ne kontroliše u potpunosti nijednu od njih.

Ali Ukrajina se još uvijek bori da stabilizuje dijelove svoje linije fronta nakon što je očajnički potrebna vojna pomoć Sjedinjenih Država odgođena mjesecima prije nego što je odobrena u aprilu. A Rusija je iskoristila nedostatak ukrajinskog oružja da pokrene ofanzivu i ostvarila je dobitke.

Nebenzia je Zelenskijevu formulu mira nazvao "nepokretnom" i rekao da mora biti "realan" i uzeti u obzir ono što se dogodilo od aprila. Što će situacija za Ukrajinu na terenu biti teža, upozorio je on, to će diplomatija postati teža za okončanje rata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG