Linkovi

Pomeranz za RSE: Putin je pobjednik


'Gubitnici su američki nacionalni i sigurnosni interesi' smatra ​​​​Mike Carpenter.

Piše: Mike Eckel | Priredila: Mirjana Rakela

Pored puke retorike o potrebi da Washington i Moskve rade zajedno i poboljšaju odnose, sa summita Vladimira Putina i Donalda Trumpa nije bilo ničeg suštinskog, barem ne javno, što bi se moglo izdvojiti, ocjenjuju mnogi analitičari.

Kontrola naoružanja je, primjerice, tema koja se mogla jasnije definirati. Dvojica predsjednika su se, prema ocjeni stručnjaka, trebali složiti da produže novi sporazum START koji ističe 2021.

"Sa ovog summita nije izašlo ništa važno", ocjenjuje Kimberly Marten, voditeljica programa američko-ruskih odnosa na Institutu Harriman Sveučilišta Columbia.

"Oni su samo rekli 'Sada smo prijatelji, sve počinje iznova', no nije bilo nekih konkretnijih stavova, tako da možemo nagađati što je bio sadržaj summita. Nije mi jasno zašto se on uopće trebao održati", ocjenjuje Marten.

Ova stručnjakinja za američko-ruske odnose primjećuje da je na konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon razgovora "licem u lice" dvojice predsjednika i nakon zajedničkog ručka sa savjetnicima, izgledalo da Trump i Putin nisu bili na istom sastanku.

"Predsjednik Putin je prvi izašao pred novinare, iznio desetak tema, a onda je govorio Trump i očekujete da govori o istim temama, no on to nije učinio. Zato je i ostalo otvoreno pitanje o čemu su zapravo razgovarali na sastanku koji je trajao dva sata", pita se Marten.

Putin je pobjednik

Prije nego je predsjednik Trump najavio sastanak sa Putinom, ugledni stručnjaci za Rusiju, bivši savjetnici za nacionalnu sigurnost, diplomati i bivši dužnosnici obavještajnih agencija su upozoravali da će sastanak s Trumpom osigurati ruskom lideru javnu pobjedu, da će se na Rusiju gledati kao na svjetsku silu koju treba ozbiljno računati

"Ovo je pobjeda Vladimira Putina. Želio je da se na njega gleda na najvažnijeg globalnog igrača, a Donald Trump mu je pružio za to platformu", smatra Will Pomeranz, zamjenik direktora Kennan instituta u Wilson centru u Washingtonu.

"Dodatni bonus je i to što Trump nije pokazao spremnost da se suprotstavi Rusiji oko navodnog miješanja u izbore 2016", smatra Pomeranz.

Mike Carpenter, bivši dužnosnik u Vijeću za nacionalnu sigurnosti i nekadašnji vanjskopolitički savjetnik potpredsjednika Joe Bidena, vjeruje da je Trump zna što radi pružajući Putinu takvu platformu.

"Gubitnici su američki nacionalni i sigurnosni interesi, a pobjednik je Putin i režim u Kremlju koji on predstavlja", smatra Carpenter.

"Imate osjećaj da je Trump nadigran ili da nije dovoljno pametan kao Putin, pa je i njegovo neiskustvo doprinijelo lošoj prezentaciji. No, mislim da je on uradio ono što je želio. Točno je znao što radi. Putina je umirio vrlo namjerno", kaže Carpenter.

"To je bio vrlo racionalan proračun Trumpa kako bi prodao američke interese i pomogao Putinu", dodaje nekadašnji vanjskopolitički savjetnik potpredsjednika Joe Bidena.

Trumpova odluka da se ne suprotstavlja Putinu, a da umjesto toga traži bolje veze s njim, vjerojatno upozorava na daljnje povlačenje američkog vodstva, barem u Europi, smatra Carpenter.

To znači da neke članice Evropske unije i NATO-a koje nisu voljne držati se sankcija nametnutih Moskvi 2014. godine mogu odustati od njih.

"Nažalost, to će značiti širenje raskola u transatlantskom savezu", kaže Carpenter.

Pomeranz kaže kako je summit u Helsinkiju naglasio "dramatičnu promjenu u američkoj globalnoj politici".

"To je još jedan znak, još jedan simptom, kako Trump vidi svijet i kako je potkopao tradicionalne saveze, potkopao je poziciju Sjedinjenih Država u inozemstvu", kaže Pomeranz.

"On u osnovi kaže da ne vjeruje u tradicionalne vanjskopolitičke vrijednosti koje Sjedinjene Države održavaju od Drugog svjetskog rata", smatra Marten, dodajući da smo to znali, ali je da je tragično bilo gledati kako je to rekao snažno, javno, na veoma posramljujući način za Sjedinjene Države.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG