Linkovi

Trump produžio trajanje 'crne liste' za Zapadni Balkan, Dodik je i dalje tu


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump produžio je trajanje "crne liste" za Zapadni Balkan, na kojoj se nalazi i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U obrazloženju Ambasade SAD-a u BiH izdatom 2017. godine navedeno je da se "Milorad Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma".

Na 'crnoj listi' se između ostalog nalaze i osuđeni ratni zločinci pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kćerka haškog osuđenika Radovana Karadžića Sonja Karadžić, kao i Bakir Alispahić i Hasan Čengić.

Trump je produžio tzv. "nacionalno vanredno stanje" u odnosu na države Zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena još u vrijeme predsjednika Georga W. Busha 2001. godine.

Kako je navedeno u odluci koju je potpisao Trump, trajanje nacionalne vanredne situacije u vezi sa Zapadnim Blakanom produženo je na još godinu dana.

XS
SM
MD
LG