Linkovi

Trump prijeti da ukine finansiranje WHO


Predsjednik SAD Donald Trump tokom današnjeg brifinga u Beloj kući (Foto: AP)
Predsjednik SAD Donald Trump tokom današnjeg brifinga u Beloj kući (Foto: AP)

SAD će "zamrznuti značajan dio sredstava" koja šalje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), rekao je predsjednik SAD Donald Trump na redovnom brifingu za novinare u Bijeloj kući, okrivljujući entitet Ujedinjenih nacija zbog toga što je propustio da upozori na pandemiju COVID-19.

“Napravili su pogrešan potez. Propustili su da nas upozore”, rekao je Trump, aludirajući da je WHO tako postupio da bi napravio ustupak Kini, gdje je novi koronavirus prvi put zabilježen.

“Čini se da su veoma orijentisani prema Kini”, rekao je Trump i dodao: “Moramo da se pozabavimo tim”.

SAD izdvajaju najviše sredstava za WHO od svih zemalja svijeta.

Kada su ga novinari pitali da li bi bilo mudro ograničiti sredstva toj organizaciji usred pandemije, Trump je odbacio da je rekao da će to da uradi, promijenivši svoj komentar u “razmotrićemo to”.

U međuvremenu, Trump je odbacio izvještaje o ranom upozorenju koje je stiglo iz njegove administracije, kada je krajem januara, njegov savjetnik za trgovinu Peter Navarro nagovijesto da bi novi koronavirus mogao da košta američku ekonomiju hiljade milijardi dolara i izazove smrt velikog broja ljudi.

Trump je na brifingu rekao da nije vidio memorandum koji je Navaro poslao, opisujući ga kao “preporuku".

"Bio je to njegov osjećaj, koji je imao”, dodao je Trump.

U međuvremenu, ukupan broj oboljelih od kornavirusa u SAD ubrzano se približava 400 hiljada. Skoro 13 hiljada ljudi je stradalo od COVID-19, a trećina toga u New Yorku, gradu koji trenutno predstavlja epicentar pandemije.

U samo jednom danu, u SAD je od koronavirusa preminulo skoro 2.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG