Linkovi

Trump pokreće radnu grupu za borbu protiv korona virusa


Medical workers take the temperature of passengers after they got off the train in Jiujiang, Jiangxi province, China, as the country is hit by an outbreak of a new coronavirus, January 29, 2020.
Medical workers take the temperature of passengers after they got off the train in Jiujiang, Jiangxi province, China, as the country is hit by an outbreak of a new coronavirus, January 29, 2020.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenula je radnu grupu sa ciljem spriječavanja širenja smrtonosnog korona virusa u Sjedinjenim Državama jer se država sprema da evakuira još američkih državljana iz epicentra izbijanja epidemije u kineskom gradu Wuhanu.

U izjavi od četvrtka, američki State Department rekao je da će Washington organizovati dodatne evakuacijske letove iz Wuhana oko 3. februara.

Nije rečeno koliko će aviona rasporediti i za koliko ljudi, ali su naveli da će putnici biti podvrgnuti pregledima i medicinskom nadzoru.

Skoro 200 Amerikanaca, uglavnom diplomata i njihovih porodica evakuisano je iz Wuhana ove sedmice i nalaze se u dobrovoljnom karantinu u vojnoj bazi u Kaliforniji.

Bijela kuća je također najavila formiranje predsjedničke radne grupe od 12 članova koja će voditi odgovor administracije na virus, uključujući praćenje i ograničavanje širenja bolesti.

"Rizik od zaraze Amerikanaca i dalje je nizak i sve agencije rade agresivno na monitoringu razvoja situacija kako bi informisali javnost", saopšteno je iz radne grupe, prenosi Reuters.

Vrhovni dužnosnici Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, Nacionalni zavod za zdravstvo, Odjel domovinske sigurnosti, Odjel za prevoz i državni ured također će služiti u ovoj radnoj grupi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG