Linkovi

Novi koronavirus se prenosi i u periodu inkubacije, dok nema simptoma


Hospital staff wash the emergency entrance of Wuhan Medical Treatment Center, where some infected with a new virus are being treated, in Wuhan, China, Wednesday, Jan. 22, 2020.
Hospital staff wash the emergency entrance of Wuhan Medical Treatment Center, where some infected with a new virus are being treated, in Wuhan, China, Wednesday, Jan. 22, 2020.

Novi virus predstavlja veći rizik nego što se do sada smatralo jer osobe mogu prenositi virus i dok se simptomi ne pojave.

Kineske zdravstvene vlasti sada tvrde da je novi koronavirus prenosiv prije pojave simptoma, tokom inkubacije koja traje 2-14 dana. Kako najbliži virus novom virusu - virus SARS-a - nije imao ovu karakteristiku, tako su zdravstveni autoriteti, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO/SZO) i Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) djelovali pod pretpostavkom da bolesnici s Wuhan koronavirusom nisu bili zarazni dok simptomi nema.

Međutim, ako je ovo istinito, to bi dramatično povećalo rizik koji virus predstavlja. Naime, trenutne mjere kontrole uključuju otkrivanje i probir aktivno simptomatskih osoba, skriningom temperature.

Od koronavirusa do sada je preminulo 80 osoba, a kineski zdravstveni zvaničnici kažu da je oboljelo više od 2.700 osoba. Koronavirus se iz Kine raširio u preko deset država svijeta.

Prema javljanju Reutersa, Kina je zabranila trgovinu divljim životinjama širom zemlje na tržnicama, u supermarketima, restoranima i platformama za e-trgovinu zbog izbijanja koronavirusa, navodi se u zajedničkom priopštenju Službe za nadzor tržišta, Ministarstva poljoprivrede i Ureda za šumarstvo.

Prema ovoj zabrani koja je stupila na snagu u nedjelju, sva mjesta na kojima se uzgajaju divlje životinje trebaju biti izolirana, a prevoz divljih životinja treba zabraniti. Rezervoar ovog virusa je neka od divljih životinja koje su česte na kineskim tržnicama i naučnici pokušavaju otkriti o kojoj je vrsti riječ.

Što se tiče same BiH, još nema zabilježenih slučajeva novog koronavirusa. Grupa kineskih turista, njih 29, od koji je 18 iz grada Wuhan odakle je krenula epidemija, ušla je u BiH i pregledani su od strane epidemiologa. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH prate situaciju i provode mjere koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija kada je u pitanju opasnost od koronavirusa.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG