Linkovi

Orban podržava Trumpov povratak u Bijelu kuću. Trump: Viktor je veliki vođa


Arhiv - Susret Orbana i Trumpa u Bijeloj kući tokom 2019.
Arhiv - Susret Orbana i Trumpa u Bijeloj kući tokom 2019.

Mađarski desničarski nacionalistički premijer Viktor Orban dao je podršku nastojanju dugogodišnjeg saveznika Donalda Trumpa da se vrati u Bijelu kuću nakon sastanka s bivšim američkim predsjednikom na Floridi u petak uveče.

Oni su razgovarali o "širokom spektru pitanja koja pogađaju Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući iznimnu važnost jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije", navodi se u saopštenju iz Trumpove kampanje.

Orban je dugo bio u sukobu sa svojim kolegama članicama Evropske unije oko niza pitanja, uključujući odbijanje slanja oružja u Kijev i održavanje ekonomskih veza s Moskvom otkako su ruske snage napale Ukrajinu 2022. godine.

Orban je rekao da samo povratak republikanskog kandidata Trumpa u Bijelu kuću može donijeti mir u Ukrajini.

"Potrebni su nam lideri u svijetu koji se poštuju i koji mogu donijeti mir. On je jedan od njih! Vratite se i donesite nam mir, gospodine predsjedniče!", rekao je Orban u objavi na X nakon sastanka.

Orban, kojem se mnogi konzervativci u Sjedinjenim Državama dive zbog njegove stroge politike u vezi s imigracijom, njegovih planova podrške porodici i glasnog stava o nacionalnom suverenitetu, rekao je u videu na svojoj Facebook stranici da je za vrijeme Trumpovog predsjedništva 2017-2021 vladao mir na Bliskom istoku a također i Ukrajina.

"Viktor je veliki vođa, poštovan u cijelom svijetu", rekao je Trump u subotu na svojoj platformi za razmjenu poruka Truth Social, rekavši da je bila čast ugostiti Orbana.

"Mađarska je sigurna zemlja zbog svoje jake imigracione politike, i sve dok je on na čelu, uvijek će biti!" dodao je Tramp.

Orban je redovno bio u zavadi sa EU zbog njegovih kampanja protiv imigracije i poteza da se pravosuđe, nevladine organizacije i mediji stave pod veću državnu kontrolu, za koje kritičari kažu da su narušili demokratiju u Mađarskoj.

Orban je također kritizirao sankcije EU protiv Rusije, iako na kraju nikada nije stavio veto na njih, i zadržao je odluku EU o dodjeli nove pomoći Ukrajini u decembru prošle godine dok se konačno nije složio s njom početkom ove godine.

XS
SM
MD
LG