Linkovi

SAD: Washington paraliziran novom tvrdnjom predsjednika Trumpa


Bijela kuća ne nudi nikakav dokaz kojim bi bila podržana senzacionalna tvrdnja aktuelnog predsjednika o prisluškivanju po naredbi bivšeg predsjednika.

Washington je zapljusnut i zbunjen kontradiktornim izjavama, saopštenjima, porukama i poplavom špekulacija o tvrdnji da su federealne vlasti prisluškivale telefone Donalda Trumpa tokom prošlogodišnje kampanje za izbor narednog američkog predsjednika.

Bijela kuća ne nudi nikakav dokaz kojim bi bila podržana senzacionalna tvrdnja predsjednika Trumpa da je bio prisluškivan telefon, ili telefoni, u Trumpovom sjedištu u New Yorku po naredbi bivšeg predsjednika Baracka Obame.

O toj tvrdnji Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće kratko kaže:

"Trumpova tweeter poruka sama za sebe govori dovoljno."

Bijela kuća insistira da na taj i druge predsjednikove sporne tvrdnje mora biti odgovoreno. Sandersova ističe:

"Amerikanci imaju pravo da znaju ako se to desilo."

Prisluškivanje telefona mora biti sudski odobreno i takva su odobrenja tajna. Bivši direktor nacionalne obavještajne službe James Claper izjavio je jučer da nema saznjanja da je bilo koji sud odobrio prisluškivanje njujorškog sjedišta Donalda Trumpa. I svi drugi zvaničnici Bijele kuće u vrijeme dok je Obama bio predsjednik s podsmjehom demantiraju svaku sugestiju da je bivši predsjednik zaobišao ili izigrao zakon.

Josh Earnest, bivši glasnogovornik Bijele kuće, je, pored ostalog, rekao:

"Neistinito je reći da je predsjednik Obama naredio prisluškivanje Trumpovog nebodera u New Yorku. Možda će sadašnji predsjednik biti iznenađen kada čuje da predsjednik Sjedinjenih Država nema pravo da jednostrano, po svojoj volji, naredi prisluškivanje američkih državljana."

Predsjednik Trump za sada ne saopštava što ga je navelo da tvrdi da su telefoni u njegovom njujorškom sjedištu tokom izborne kampanje bili prisluškivani. U međuvremenu reagiralo je nekoliko senatora.

Senator Lindsey Graham, Republikanac, je prilikom susreta sa biračima naglasio:

"Veoma sam zabrinut time što naš predsjednik tvrdi da je prethodni predsjednik uradio nešto nezakonito."

Tviter poruke predsjednika Trumpa intenzivirale su pitanje mogućih kontakata njegovog tima i ruskih zvaničnika. Sudska naredba da ti kontaki budu prisluškivani takođe bi bila pogrešna, smatra senator Graham:

"Bio bih, također, vrlo zabrinut ako je administracija bivšeg predsjednika bila u stanju na legalan dobiti saglasnot za praćenje kontakata članova Trumpove kampanje sa predstavnicima stranih vlada."

Mogući motiv za Trumpovu tvrdnju o prisluškivanju telefona mogao bi biti vrlo jednostavan, smatra senator Al Franken, Demokrata, i dodaje:

"On, Trump, tvrdi da je to činjenica. Ali ja mislim da je to puko zbunjivanje javnosti i odvlačenje pažnje od vrlo, vrlo ozbiljnog uplitanja strane sile u našu demokratiju."

Bijela kuća će, kako se očekuje, narednih dana pokušati preusmjeriti pažnju američke javnosti na ključne ciljeve predsjednika Trumpa. Jedan od koraka je nova izvršna naredba o useljavanju u Sjedinjene Države i pritisak na pokretanju programa izgradnje nove i obnove postojeće infrastrukture. Za sada, Washington je paraliziran istragom o kontaktima Trumpovih saradnika sa ruskim zvaničnicima, a predsjednik i svojim brojnim i različitim tvrdnjama doprinosi toj paralizi.

SAD: Washington paraliziran novom tvrdnjom predsjednika Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG