Linkovi

Izvještaj "Bijela kuća na prodaju": Trump dobio 7,8 miliona dolara iz inostranstva dok je bio u Bijeloj kući


Donald Trump na predizbornom mitingu, decembar 2023. (REUTERS/Scott Morgan/File Photo)
Donald Trump na predizbornom mitingu, decembar 2023. (REUTERS/Scott Morgan/File Photo)

Kompanije povezane sa bivšim republikanskim predsednikom Donaldom Trumpom dobile su najmanje 7,8 miliona dolara iz inostranstva dok je bio u Bijeloj kući, objavile su demokrate iz Odbora za nadzor u Predstavničkom domu.

Dodali su da je to vjerovatno samo dio novca koji je Trumpova porodica dobila iz inostranstva tokom njegovog mandata od 2017. do 2021.

"Te zemlje su, često i luksuzno, trošile na stanove i hotele u vlasništvu Donalda Trumpa i na taj način mu omogućavale da se bogati, ali i uticale na spoljnopolitičke odluke koje su imale dalekosežne posljedice po SAD", navodi se u izvještaju koji se zove "Bijela kuća na prodaju".

Među zemljama su navedene Kina, Saudijska Arabija, Turska, Kong, Malezija. Trampova kampanja nije odgovorila na upit Rojtersa za komentar.

U izvještaju se navodi da su kineska ICBC banka i aviokompanija Hainan Airlines potrošile 5,5 miliona dolara u Trumpovim nekretninama. Delegacija kineske ambasade je, kako se navodi, 27. avgusta 2017. potrošila skoro 20.000 dolara u nekadašnjem Trumpovom hotelu u Washingtonu.

Saudijska Arabija je potrošila više od 615 hiljada dolara na odsijedanje svojih predstavnika u Trumpovoj kuli u Njujorku i hotelu u Washingtonu.

"Trump se često hvalio time kako su Saudijsci voljni da posluju sa njim pod njegovim uslovima", navodi se u izvještaju.

Trump je napravio presedan i kada je izabran u Bijelu kuću nije se distancirao od svojih biznisa i upravljanje kompanijama je ostavio svojim sinovima.

Nedugo pošto je Trump izabran za predsjednika 2016. Kongres je krenuo da istražuje sukob interesa i potencijalno kršenje zakona i američkog Ustava, koji zabranjuje federalnim javnim funkcionerima da prihvataju poklone iz inostranstva bez saglasnosti Kongresa.

Istraga je dovela do dugog sudskog spora koji je završen dogovorom - da Trumpova firma dostavi tražena dokumenta.

Kada su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom 2022, Odbor je prestao da od Trumpove firme traži dokumenta, a sud je okončao raspravu.

Ovaj izvještaj je objavljen u trenutku kada Trump pokušava da osvoji novu republikansku predsjedničku nominaciju.

Istovremeno, republikanci u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu aktuelnog predsednika Joe Bidena, zbog navoda da su on i njegov sin profitirali za vrijeme dok je bio potpredsjednik.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG