Linkovi

SAD: Useljavanje nije privilegija


Novom izvršnom naredbom od 16. marta biće privremeno zabranjen ulazak državljana i prihvat izbjeglica iz Sirije, Irana, Libije, Somalije, Sudan i Jemena. Irak je sada izuzet.

Iz više organizacija za poštivanje i zaštitu ljudskih prava najavljeno je da će pokušati osporiti i novu izvršnu naredbu predsednika SAD Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak stranih državljana i prihvat izbjeglica iz 6 većinskih muslimanskih zemalja. Novom naredbom neće se uskraćivati ulazak na američko tlo državljanima zamalja sa te liste koji imaju dozvolu stalnog boravak u Sjedinjenim Državama, odnosno nosiocima zelene karte i onima koji imaju važeće vize izdate do 27. januara ove godine.

Novu izvršnu naredbu, šest tjedana nakon prve blokirane sudskim odlukama, predsjednik Trump je potpisao da bi se, kako je saopšteno iz Bijele kuće, izbjegli dalji sudski procesi i ubrzali tokovi aktivnosti na unapređenju unutarnje sigurnosti i sprečavanju eventualnog ulaska terorista.

Govoreći o tom apektu nove izvršne naredbe Rex Tillerson, američki državni sekretar, je rekao:

"State Department će provoditi odrebbe kojima se dozvoljava prihvat izbjeglica kada bude definitivno utvrđeno da niko od njih ne predstavlja opasnost po sigurnost i dobrobit Sjedinjenih Država."

Bitan elemenat nove naredbe istakao je i John Kelly, ministar domovinske sigurnosti:

"Ništa u ovoj odredbi ne pogađa strane državljane sa dozvolom stalnog boravka ili osobe kojima je odobren ulazak u Sjedinjene Države. Neregulirana ulasci, neprovjereni ulasci nisu nikakva univerzalna priviligija, pogotovo kada je u pitanju nacionalna sigurnost.“

Za Demokrate u Kongresu nova naredba nije poboljšanje u odnosu na prethodnu. Senator Chuck Schumer, Demokrata, ističe:

"To je kao sloj nove boja na starom, nepokretnom automobilu."

Lee Gelernt, predstavnik američke Unije za građanske slobode, najavljuje nastavak pravnih izazova prema novoj naredbi:

"To je uža, usmjerenija naredba. Eliminirani su neki legalno sporni momenti, kao što je bila zabrana ulaska, povratka, osobama sa dozvolom stalnog boravka. Međutim, nije eliminiran temeljni problem, protivan odredbi američkog ustava kojom se isključuje bilo kakva diskriminacija na osnovu religijskih opredjeljenja. I zbog toga ćemo pokrenuti i zahtijevati ocjenu legaliteta i legitimiteta nove naredbe."

Za mnoge izbjeglice iz Sirije, zbrinute u Jordanu, za koje je bilo planirano da budu prebačene u Sjedinjene Države, nova naredba nije ohrabrenje.

Mahmoud Mansour je jedan od onih koji čeka i nada se:

"Čekamo više od godinu dana. Prošli smo brojne intervjue, provjere. Zbunjeni smo, iscrpljeni dugim procedurama. Trebalo je da budemo prebačeni, ali to je blokirano. Da li u novoj naredbi ima imalo nade za nas?"

Jučer potpisanom naredbom potpunio se obustavlja prijem i useljavanje novih izbjeglica u Sjedinjene Države u narednih 120 dana. Za razliku od sirijskih izbjeglica i izbjeglica iz drugih 5 država, Iračani pozdravljaju novu naredbu kojom je Irak izuzet od zabrane.

Fadi Salah, predstavnik iračke nevladine organizacije Luteranska svjetska federacija kaže:

"Dobro je što ćemo moći biti primljeni u Sjedinjene Države, dokazati se i kasnije vraćati se nazad i pomoći obnovu naše matične zemlje."

Ako se u narednih desatak dana ne pokaže ništa legalno sporno, novom naredbom od 16. marta, kada se počne primjenjivati, biće privremeno zabranjen ulazak državljana i prihvat izbjeglica iz Sirije, Irana, Libije, Somalije, Sudan i Jemena.

SAD: Useljavanje nije privilegija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

XS
SM
MD
LG