Linkovi

Trump: Neću sudjelovati u republikanskim debatama


Donald Trump
Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je rekao da će preskočiti predstojeće republikanske debate, navodeći svoju veliku prednost u istraživanjima javnog mnijenja kao dokaz da je već dobro poznat i voljen biračima uoči izbora 2024. godine.

Prva debata zakazana je za srijedu navečer u Milwaukeeju u Wisconsinu.

Trump smatra da nema smisla davati njegovim republikanskim rivalima priliku da ga napadnu s obzirom na njegovo značajno vodstvo u nacionalnim anketama.

U nedjelju je anketa CBS-a pokazala da je on bio preferirani kandidat za 62% republikanskih glasača, dok je njegov najbliži rival guverner Floride Ron DeSantis sa 16%. Svi ostali kandidati u primarnoj trci imali su manje od 10% podrške.

"Javnost zna ko sam ja i koliko sam uspješno predsjedavao", rekao je Trump u svojoj aplikaciji za društvene mreže Truth Social. "Zbog toga neću voditi debate."

Trumpova kampanja nije odmah odgovorila na pitanje da li bivši predsjednik misli da neće učestvovati ni u jednoj od republikanskih debata.

New York Times je objavio da je Trump bio na snimljenom intervjuu s bivšim voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom za koji se očekivalo da će biti objavljen na internetu u srijedu. Još nije bilo jasno gdje će intervju sa Carlsonom biti objavljen.

Trumpovo odsustvo sa ovosedmične debate moglo bi značiti da će DeSantis postati fokus napada drugih kandidata koji žele da se pozicioniraju kao primarna alternativa bivšem predsjedniku.

Pobjednik u borbi za nominaciju republikanaca bit će protivnik demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u novembru 2024. godine.

Glasnogovornik kampanje DeSantis Andrew Romeo rekao je da se guverner Floride raduje što će biti u Milwaukeeju kako bi podijelio svoju viziju o mogućem predsjedništvu.

"Niko nema pravo na ovu nominaciju, uključujući Donalda Trumpa. Morate se pojaviti i zaslužiti", rekao je Romeo na mreži X, ranije poznatom kao Twitter.

U najnovijoj anketi Reuters/Ipsos objavljenoj ovog mjeseca, Trump je držao 47 posto republikanskih glasova na nacionalnom nivou, dok je DeSantis pao za šest postotnih poena od jula na samo 13 posto. Nijedan od ostalih kandidata koji bi trebalo da prisustvuju debati nije izbio jednocifren broj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG