Linkovi

Republikanci o Trumpovim prijetnjama da bi napustio NATO saveznike: Kritike i podrška


Donald Trump, 2024.
Donald Trump, 2024.

Neke republikanske kolege bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u nedjelju su ga napali jer je rekao da ne bi želio zaštititi članice NATO-a od budućeg napada Rusije, ako doprinosi tih zemalja odbrambenom savezu budu zaostajali.

"Zbog toga već dugo govorim da on nije podoban da bude predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je bivši republikanski predsjednički kandidat Chris Christie u intervjuu za NBC-jev program "Meet the Press".

Tokom političkog mitinga u subotu u Južnoj Karolini, Trump se požalio na, kako je rekao, "delinkventna" plaćanja nekih zemalja NATO-a i ispričao, kako je rekao, prethodni razgovor sa šefom "velike zemlje" o napadu Rusije na takve zemlje.

"Ne, ne bih vas štitio. U stvari, ohrabrio bih ih (Rusiju) da rade šta god žele. Morate platiti", rekao je Trump neimenovanom lideru.

Ove primjedbe izazvale su kritike Bijele kuće, koja ih je nazvala "užasavajućim i poremećenim", kao i drugih najviših zapadnih zvaničnika.

Neuspjeh mnogih od 31 članice NATO-a da ispune ciljnu potrošnju na odbranu od najmanje 2% bruto domaćeg proizvoda dugo je bio izvor napetosti sa Sjedinjenim Državama, čije oružane snage čine jezgro vojne moći alijanse. Procjene NATO-a su pokazale da samo 11 članica troši na ciljanom nivou.

Bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, koja je jedini Trumpov preostali protivnik za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., rekla je: "Posljednja stvar koju ikada želimo je da stanemo na stranu Rusije".

U intervjuu za CBS "Face the Nation", ona je dodala: "Nemojte stati na stranu nekoga ko je otišao i izvršio invaziju na zemlju i pola miliona ljudi je poginulo ili ranjeno zbog (ruskog predsjednika Vladimira) Putina" u njegovom ratu protiv Ukrajine.

Republikanski senator Lindsey Graham, Trumpov bliski saveznik, rekao je Reutersu u kratkom intervjuu u hodniku da se ne slaže "sa načinom na koji je to (Trump) rekao", misleći na primjedbe NATO-a. Graham je dodao: "Rusija nije nikoga napala dok je on bio predsjednik, a ako ponovo bude predsjednik, neće."

Politico je objavio da je republikanski senator Thom Tillis okrivio Trumpove pomoćnike što nisu objasnili bivšem predsjedniku da su Sjedinjene Države, kao članica NATO-a, posvećene odbrani bilo koje članice alijanse koja je napadnuta.

Također se citira republikanskog senatora Rand Paula koji je rekao da su Trumpove primjedbe bile "glupa stvar za reći".

Na dan kada je Senat održavao raspravu o zahtjevu predsjednika Joea Bidena za hitnu pomoć kako bi se pomoglo Ukrajini da odbije skoro dvije godine star ruski napad i Izraelu u ratu s Hamasom u Gazi, neki republikanci su branili Trumpa.

"Skoro svaki američki predsjednik u nekom trenutku, na neki način, požalio se da druge zemlje u NATO-u ne rade dovoljno. Trump je samo prvi koji je to izrazio u ovim terminima. Ali nemam nikakve brige, jer je on ranije bio predsjednik", senator Marco Rubio je rekao u intervjuu za CNN.

Jason Miller, viši savjetnik za Trumpovu kampanju, u izjavi je zaobišao primjedbu ohrabrujući Rusiju da se bori protiv nekih saveznika u NATO-u, rekavši: "Čini se da su demokrate i medijski hvatači bisera zaboravili da smo imali četiri godine mira i prosperiteta pod predsjednikom Trumpom",

Na Capitol Hillu, demokratski senator Peter Welch rekao je Reutersu: Trump "normalizuje ratoborno ponašanje. Ali u stvari on to i misli."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG