Linkovi

Bijela kuća: Trumpovi komentari o NATO-u i Rusiji su "užasavajući i poremećeni"


Donald Trump
Donald Trump

Bijela kuća je u subotu odbacila komentare bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome da ne bi štitio saveznike u NATO-u od potencijalne ruske invazije kao "užasavajuće i poremećene".

Trump je, čini se da prepričava sastanak s čelnicima NATO-a tokom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu, citirao predsjednika "velike zemlje" kojeg nije imenovao kako je upitao: "Pa, gospodine, ako ne platimo, a mi ponovo budemo napadnuti od strane Rusije - hoćete li nas zaštititi?"

"Rekao sam: 'Nisi platio? Ti si delikvent?' Rekao je: 'Da, recimo da se to dogodilo.' Ne, ne bih te štitio. Ustvari, ohrabrio bih ih da rade šta god žele. Moraš platiti."

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim komentarima, rekao je: "Ohrabrivanje invazije na naše najbliže saveznike od strane ubilačkih režima je užasno i poremećno - i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i našu ekonomiju kod kuće."

NATO ugovor sadrži odredbu koja garantuje međusobnu odbranu država članica u slučaju napada.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik, neprestano prijeteći povlačenjem iz alijanse. On je smanjio finansiranje odbrane NATO-u i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više nego što im je pošteno.

Bates je rekao da je predsjednik Joe Biden, demokrata koji traži reizbor na izborima u novembru, obnovio savezništvo SAD-a nakon što je preuzeo dužnost 2021, osiguravajući da je NATO sada "najveći i najvitalniji što je ikada ikada bio".

"Predsjednik Biden će nastaviti da jača američko vodstvo i zalagat će se za naše interese nacionalne sigurnosti - a ne protiv njih", rekao je u izjavi objavljenoj kasno u subotu.

S obzirom da Trump vodi Bidena u nekim anketama, evropski saveznici se brinu da bi Trumpova pobjeda u novembru mogla ugroziti privrženost SAD-a savezu, ali je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošlog mjeseca rekao da ne misli da bi drugi Trumpov mandat ugrozio članstvo SAD-a.

Trump je nastavio da ruši transatlantsku alijansu, rekavši na prošlomjesečnom predizbornom skupu da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale Sjedinjene Države ako bi bile napadnute.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i požalio se na do sada potrošene milijarde, iako je iznio nekoliko konkretnih prijedloga politike.

Od potpune invazije Moskve u februaru 2022. godine, američka pomoć Ukrajini iznosila je oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su ostale članice NATO-a i partnerske države zajedno obezbijedile više od 100 milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG