Linkovi

Demonstranti se povlače iz ambasade SAD u Iraku


Smoke rises after pro-Iranian militiamen and their supporters set a fire in front of the U.S. embassy in Baghdad, Iraq, Jan. 1, 2020.
Smoke rises after pro-Iranian militiamen and their supporters set a fire in front of the U.S. embassy in Baghdad, Iraq, Jan. 1, 2020.

Pro-iranska paravojna grupa demonstranata, koja je protestovala ispred ambasade SAD u Bagdadu zbog američkih vazdušnih napada na Irak, počela je povlačenje sa posjeda ambasade. Situacija ipak ostaje napeta, a Washington i Teheran nastavljaju da razmjenjuju prijetnje. 

Ispred ambasade je ostao mali broj demonstranata koji kažu da neće otići dok se američka vojska ne povuče iz Iraka.

Specijalni izaslanik SAD za Iran Brian Hook rekao je za CNN da su osoblje i diplomate u ambasadi dobro, da se situacija smirila i da "ne postoji prijetnja po američku imovinu i osoblje".

Demostranti predvođeni proiranskim grupama nastavili su u srijedu sa atacima na ambasadu SAD Bagdadu, bacajući kamenje i paleći američke zastave, a sigurnosne snage oko ambasade odgovorile su suzavcem da ih rastjeraju.

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je utorak kako ne želi da uđe u rat sa Iranom nakon što su jučer proiranski demonstranti napali američku ambasadu u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

„Ne mislim da bi Iran želio da se to dogodi. Išlo bi vrlo brzo”, rekao je Trump novinarima.

Trump Iran drži odgovornim za napad na američku ambasadu u Bagdadu.

Iranski lider Ayatollah Ali Khamenei tvrdi da Teheran nema nikakve veze sa protestima u Bagdadu i osudio je poruku predskednika Donalda Trumpa da će "Iran skupo platiti" ako neko od zaposlenih u ambasadi bude povrijeđen ili ako bude pričinjena materijalna šteta.

Trump je na Twitteru napisao da „nije riječ o upozorenju, nego o prijetnji" i čestitao svima Novu godinu”.

Protesters burn property in front of the U.S. embassy compound, in Baghdad, Iraq, Tuesday, Dec. 31, 2019. Dozens of angry Iraqi Shiite militia supporters broke into the U.S. Embassy compound in Baghdad on Tuesday after smashing a main door and…
Protesters burn property in front of the U.S. embassy compound, in Baghdad, Iraq, Tuesday, Dec. 31, 2019. Dozens of angry Iraqi Shiite militia supporters broke into the U.S. Embassy compound in Baghdad on Tuesday after smashing a main door and…

Američko ministarstvo odbrane, reagujući na incident, poslalo je dodatnih 750 vojnika na Bliski istok.

„Ovo raspoređivanje je odgovarajuća i mjera predostrožnosti poduzeta kao odgovor na povećane razine prijetnje američkom osoblju i objektima”, rekao je kasno u utorak ministar odbrane Mark Esper.

Bezbjednosne snage oko ambasade SAD u Bagdadu ispalile su suzavac na demonstrante koji su prodrli kroz spoljni prsten ambasade, dok je trajalo okupljanje u znak protesta zbog američkih vazdušnih napada u kojima je gađana proiranska milicija u Iraku i Siriji.

Nekoliko hiljada demonstranata palilo je male vatre, bacalo kamenice i mahalo zastavama u znak podrške militantnim grupama.

Vazdušni udari u nedjelju izazvali su bijes i kritike od strane najviših iračkih zvaničnika, ali Sjedinjene Države brane svoje akcije i upozoravaju da bi napadi mogli da budu ponovljeni.

Predsjednik Donald Trump svalio je krivicu na Iran zbog upada na teritoriju ambasade SAD.

"Iran je ubio američkog ugovorca, ranio je mnoge. Snažno smo odgovorili, kao što uvijek činimo. Sada Iran orkestrira napad na ambasadu SAD u Iraku. Smatraćemo ih u potpunosti odgovornima. Uz to, očekujemo da Irak upotrijebi svoje snage kako bi zaštitio ambasadu i o tome je obaviješten", tweetovao je Trump u utorak.

Viši zvaničnik State Departmenta rekao je u ponedjeljak: "Karakteristika je iranske ekspanzionističke politike da izaziva napade koje negira. Nećemo više davati Iranu fikciju negiranja."

Američki udari ciljali su skladišta oružja Kataeb Hezbolaha i komandne i kontrolne lokacije širom Iraka i u istočnoj Siriji. U udarima je ubijeno najmanje 25 ljudi i ranjene na desetine drugih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG