Linkovi

Trump kritikovao Macronovu izjavu kao "gadnu"


U.S. President Donald Trump speaks during a meeting with NATO Secretary General, Jens Stoltenberg at Winfield House in London, Tuesday, Dec. 3, 2019.
U.S. President Donald Trump speaks during a meeting with NATO Secretary General, Jens Stoltenberg at Winfield House in London, Tuesday, Dec. 3, 2019.

Predsjednik SAD Donald Trump kritikovao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegove nedavne izjave u kojoj je opisao NATO kao "klinički mrtav", rekavši da je komentar francuskog lidera bio "gadna izjava".

Govoreći u prisustvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenbrga, dok se lideri zemalja članica NATO-a okupljaju na samitu u Londonu, Trump je rekao:

"Ne možete ići okolo i davati izjave kao što je takva o NATO-u".

Macron je to izjavio za londonski Ekonomist, u intervjuu koji je objavljen prošlog mjeseca. Od tada, branio je taj svoj stav, rekavši da je NATO-u potrebno "razbuđivanje" i da bi Alijansa trebalo da se fokusira i na druge teme, a ne samo na količinu novca koje svaka članica troši na svoju vojsku.

Trump i Macron trebalo bi da se sastanu u utorak.

Potrošnja za odbranu u Trumpovom je fokusu otkako je preuzeo dužnost 2017. i otkako je prigovorio zbog toga što Sjedinjene Države snose prekomjeran finansijski teret.

Stoltenberg je pohvalio Trumpa u utorak rekavši da njegovo liderstvo u vezi sa ovim pitanjem "ima realan rezultat". Naveo je podatak o rastu od 130 milijardi dolara u budžetima za odbranu među članicama NATO-a, ne računajući SAD. NATO članice saopštile su da bi mogle da idu i do 400 milijardi dolara do 2024.

Kao dodatak na rasprave o budžetu, Stoltenberg je rekao da bi lideri trebalo da razgovaraju o naporima u borbi protiv terorizma, kontroli naoružanja, odnosima sa Rusijom i rastu Kine.

Samit se održava u trenutku kada se Trump u Americi suočava sa istragom o opozivu predsjednika. On je u utorak ponovio kritiku upućenu demokratama, koje kontrolišu Predstavnički dom, rekavši da je nefer da se saslušanja održavaju dok on prisustvuje samitu NATO.

Ali, kada je upitan da li nastavak tog procesa slabi njegovu poziciju u sastancima sa drugim liderima, Trump je odgovorio:

"Mislim da ne".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG