Linkovi

Lobisti povezani sa Trumpom profitirali na federalnoj pomoći zbog virusa


ARHIVA: Lobista Brajan Balard (u sredini) sa drugim lobistima u kafeteriji Capitol Hilla (Foto: AP/Steve Cannon)
ARHIVA: Lobista Brajan Balard (u sredini) sa drugim lobistima u kafeteriji Capitol Hilla (Foto: AP/Steve Cannon)

Četrdeset lobista povezanih sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom pomoglo je svojim klijentima da dobiju više od 10 milijardi dolara federalne pomoći zbog koronavirusa.

Među njima je pet bivših zvaničnika administracije, čiji rad potencijalno narušava etičku politiku Trumpove administracije, navodi se u izvještaju grupe za nadzor rada vlade "Javni građanin" (Public citizen).

Lobisti koje je identifikovala ta organizacija su ili radili u Trumpovoj izvršnoj vlasti, učestvovali u predizbornoj kampanji, bili dio odbora koji je prikupljao novac za proslave inauguracije ili su bili dio njegovog tima za tranziciju. Mnogi su donatori Trumpove kampanje, a neki aktivno prikupljaju donacije za njegov reizbor.

Među njima je Brajan Balard, koji je služio u predsjednikovom tranzicionom timu, prvi čovjek za finansije u Republikanskom nacionalnom komitetu (Republikanskoj partiji), a prikupio je više od milion dolara za odbore koji skupljaju donacije za Trumpa.

U martu ga je angažovala kompanija Londrilaks (Laundrylux), snabdijevač komercijalnih mašina za pranje i sušenje veša, pošto je Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost objavio smjernice prema kojima praonice veša nisu bile uključene u spisak neophodnih biznisa, koji mogu da ostanu otvoreni za vrijeme restrikcija. Nedelju dana kasnije, administracija je objavila nove smjernice dodajući praonice na spisak neophodnih preduzeća.

Dejv Urban, Trumpov savjetnik i blizak saradnik, zaradio je više od 2,3 miliona dolara za usluge lobiranja ovde godine. Firma na čijem je čelu, American Continental Group, predstavlja 15 kompanija, uključujući lanac apoteka Volgrins i kompaniju koja je vlasnik šampionata u mješovitim borilačkim veštinama (UFC).

Predsjednik Trump je obećao da će smanjiti uticaj lobista u Vašingtonu i u predizbornoj kampanji ponavljao da će "isušiti močvaru". Međutim, za vrijeme njegove administracije, industrija lobiranja cvjeta, što je trend koji se pojačao kada je Kongres usvojio paket pomoći građanima i preduzećima pogođenim koronavirusom, u vrijednosti od 3,6 hiljade milijardi dolara.

Dok je novac bio namijenjen kao urgentna pomoć naciji, čiju je ekonomiju teško pogodila pandemija, federalna pomoć je stvorila veoma povoljnu situaciju za lobiste.

"Močvara je živa i zdrava u Vašingtonu", napisao je Majk Tenglis, jedan od autora izvještaja.

"Veliki uspjesi koje ti ljudi ostvaraju u lobiranju mogu da se pripišu njihovim vezama sa Trumpom".

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev AP-a da komentariše ovaj izvještaj.

Ubrzo pošto je Trump stupio na položaj, izdao je uredbu kojom se bivšim zvaničnicima administracije zabranjuje da, u periodu od pet godina, lobiraju u agenciji u kojoj su prethodno bili formalno zaposleni. Drugi dio uredbe zabranjuje bivšim političkim funkcionerima da lobiraju kod ove administracije tokom ostatka Trampovog mandata.

Pa opet, petoro lobista koji su bivši zvaničnici administracije, potencijalno su uradili upravo to za vrijeme "buma" u lobiranju tokom koronavirusa.

- Kortni Lorens je bivša zamjenica pomoćnika sekretara za pravna pitanja u Sekretarijatu za zdravstvo 2017. i 2018. godine. Postala je lobista za kompaniju Signa 2018, a navedena je kao dio tima koji je lobirao kod Sekretarijata za zdravstvo, Centara za usluge Medikera i Medikejda (programa državno finansirane zdravstvene zaštite za starije i siromašne građane) i još najmanje dvije agencije. Signa nije odgovorila na zahtjev za komentar.

- Šenon Mekgen, supruga bivšeg savjetnika Bijele kuće Dona Mekgena, radila je 2017. i 2018. kao savjetnica sekretaru za finansije Stivenu Mnučinu. Zatim se pridružila Nacionalnoj asocijaciji agenata nekretnina kao glavni lobista i navodi se kao dio tima koji je lobirao u oba doma Kongresa, kao i šest agencija, uključujući i Sekretarijat za finansije. Udruženje agenata za nekretnine nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

- Džordan Stoik je potpredsjednik Nacionalne asocijacije proizvođača (NAM) zadužen za odnose sa vladom. Na websajtu udruženja, u Stoikovoj biografiji piše da je "glavni lobista NAM-a u Vašingtonu", gdje je počeo da radi nakon što je bio visoki savjetnik u Sekretarijatu za finansije. Dokumenta pokazuju da su Stoik i njegove kolege lobirale kod oba doma Kongresa, kao i najmanje pet agencija izvršne grane vlasti među kojima je i Sekretarijat za finansije.

"NAM se pažljivo pridržava pravnih i etičkih pravila koja regulišu aktivnosti lobiranja, uključujući i vođenje računa da se zaposleni pridržavaju svih primjenjivih zabrana kontaktiranja svojih bivših poslodavaca", navela je u saopštenju Linda Keli, glavni pravni zastupnik te organizacije.

- Džefri Bur se pridružio firmi Braunstajn Hajat nakon što je služio kao šef osoblja Sekretarke za saobraćaj Elejn Čao. Dokumenta o lobiranju koje je firma morala da objavi za prvo tromjesečje 2020. uključuju Bura na listi lobista koji je kontaktirao Bijelu kuću i Kongres o pitanjima u vezi sa koronavirusom u ime kompanije Mekdonalds.

- Emili Felder se pridružila firmi Braunstajn Hajat nakon što je napustila Centre za usluge Medikera i Medikejda, gdje je radila u kancelariji za pravna pitanja. Prema dokumentima, u prvom tromjesečju 2020. bila je dio tima koji je lobirao u Kongresu i Bijeloj kući.

Kao kandidat za predsednika Donald Tramp je obećavao da će "isušiti močvaru", odnosno umanjiti uticaj novca i lobista na vašingtonsku politiku
Kao kandidat za predsednika Donald Tramp je obećavao da će "isušiti močvaru", odnosno umanjiti uticaj novca i lobista na vašingtonsku politiku

Portparolka firme navela je da su se i Felder i Bur pridržavali etičkih pravila Trumpove administracije, koja ograničavaju njihovo lobiranje u oba doma Kongresa.

"Uvjereni smo da naši lobisti poštuju sva pravila lobiranja i primjenjive zabrane i da nisu narušili svoje obećanje Trumpovoj administraciji", navela je u pisanom saopštenju portparolka Lora Dej.

Kreg Holman iz grupe "Javni građanin", koji je i sam registrovani lobista, kaže da grupa planira da podnese etičke prigovore Bijeloj kući. Međutim, nije optimista da će ta žalba daleko stići. Prošle godine, podnio je više od 30 žalbi od kojih su sve ili ignorisane ili odbačene.

"Po svemu sudeći, ne postoji niko ko primjenjuje izvršnu uredbu", zaključuje Holman.

XS
SM
MD
LG