Linkovi

Meksiko počinje raspoređivanje trupa na granici sa Gvatemalom


Central American migrants stand on a raft to cross the Suchiate River from Guatemala to Mexico, as the Tacana volcano stands tall near Ciudad Hidalgo, Mexico, early Monday, June 10, 2019. Mexican and U.S. officials reached an accord late Friday that calls on Mexico to crackdown o
Central American migrants stand on a raft to cross the Suchiate River from Guatemala to Mexico, as the Tacana volcano stands tall near Ciudad Hidalgo, Mexico, early Monday, June 10, 2019. Mexican and U.S. officials reached an accord late Friday that calls on Mexico to crackdown o

Meksiko će rasporediti trupe Nacionalne garde na svoju južnu granicu sa Gvatamalom tokom srijede, kao dio sporazuma o smanjenju broja ljudi koji putuju kroz Meksiko nadajući se da će ući u Sjedinjene Države.

Meksički sekretar za međunarodne odnose Marcelo Ebrard rekao je novinarima da će raspoređivanje 6.000 trupa na granici i drugdje širom zemlje započeti u srijedu, ali nije precizirao koliko brzo će sve trupe biti raspoređene po terenu.

Ebrard je pročitao dokument koji je poslao u meksički Senat sa detaljima pregovora koji su prošle nedjelje rezultirali sporazumom koji takođe uključuje proširenje programa za migrante koji su vraćeni u Meksiko dok se njihov zahtjev za azilom procesuira u SAD, kao i predanost obje zemlje da rade na razvoju napora u Centralnoj Americi.

Marcelo Ebrard
Marcelo Ebrard

​U Washingtonu, predsjednik SAD Donald Trump držao je u ruci parče papira na travnjaku ispred Bijele kuće u utorak, rekavši da je to novi sporazum o imigraciji sa Meksikom koji sadrži misteriozne odredbe, čak iako je Meksiko rekao da nema ideje o čemu je on govorio.

"Pustiću Meksiko da objavi to u pravo vrijeme", rekao je Trump novinarima. "Ja sam vam samo dao svoju riječ. U ovom sporazumu".

Upitan da li se Meksiko složio da postane bezbjedna treća zemlja koja će pružati utočište za migrante koji traže azil u SAD, Trump je rekao: "Neću vam reći, ni jedno, ni drugo".

U svom pismu meksičkom senatu, Ebrard kaže da su zvaničnici SAD vršili pritisak na Meksiko da prihvati odredbe treće sigurne zemlje, ali Meksiko to nije prihvatio.

Umjesto toga, dvije strane su se složile da sačekaju 45 dana kako bi evaluirali učinak drugih mera. Ukoliko posle tog trenutka migracija preko granice SAD - Meksiko ne bude usporena, dalji pregovori mogli bi da budu održani zajedno sa Meksikom, kako bi se gledalo da se uključi širi regionalni pristup, rekao je Ebrard.

Ali, on je izrazio optimizam u utorak da bi dalji razgovori mogli da ne budu neophodni.

"Meksiko neće iznevjeriti", rekao je Ebrard. "Meksiko je otvoren za pregovove ukoliko ne uspijemo, ali nećemo da ne uspemo".

Na pitanje Glasa Amerike zašto Meksiko negira da postoji takav dokument, Trump je rekao: "Ne mislim da će negirati vrlo dugo. Sve je obaeljeno".

Trump je zaprijetio da će uvesti takse od pet odsto na meksičke proizvode koji stužu u SAD počevši od ove nedjelje, ali je ustuknuo kada je Meksiko obećao da će pojačati napore da blokira migrante iz Hondurasa, Salvadora i Gvatamale, koji bi da odu dalje ka sjeveru i SAD.

"Tarife su sjajno oružje za pregovore, veliki prihod proizvođača i, najvažnije, moćan način da se dovedu kompanije nazad u SAD i da se kompanije koje su nas ostavile i otišle u druge zemlje vrate kući", tweetovao je Trump.

"Glupo smo izgubili 30 odsto naše auto industrije (otišle) u Meksiko", rekao je. "Ukoliko tarife budu otišle na viši nivu, svi će se vratiti nazad. Ali vrlo sam zadovoljan sa onim što sporazum donosi, ukoliko Meksiko pristane (što vjerujem da hoće).

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG