Linkovi

Trump ipak potpisuje dogovor o bezbjednosti granice?


Predsjednik Donald Trump na mitingu u El Pasu, Teksasu
Predsjednik Donald Trump na mitingu u El Pasu, Teksasu

Predsjednik SAD Donald Trump ipak bi mogao da potpiše dogovor dvostranačke grupe iz Kongresa o bezbjednosti granice SAD i Meksika, kojim se sprječava novo zatvaranje vlade.

Iako je rekao da "nije zadovoljan" dogovorom jer mu se ne odobrava 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom, kaže i da ne želi novo zatvaranje vlade.

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da "još ne može definitivno da kaže da li će predsjednik potpisati dogovor, ali da u prijedlogu ima pozitivnih dijelova".

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders
Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je u utorak da nije zadovoljan sporazumom koji su zakonodavci postigli o konstrukciji nove pogranične barijere duž granice SAD i Meksika, ali da ne predviđa novo djelimično zatvaranje vlade zbog tog spora.

"Ne mogu da kažem da sam srećan. Ne mogu da kažem da sam oduševljen", rekao je Trump tokom sastanka svog kabineta u Bijeloj kući.

Ipak, lider SAD nagovijestio je da bi potpisao zakon koji uključuje 1,375 milijardi dolara za izgradnju 88 kilometara nove ograde na granici, što je oko četvrtine od 5,7 milijardi dolara, koliko je on bio zahtijevao za zid.

Taj potez značiće izbjegavanje novog djelimičnog zatvranja vlade tri nedjelje nakon zatvaranja dugog rekordnih 35 dana prošlog mjeseca. Finansiranje za oko jedne četvrtine vladinih operacija ističe ponovo u petak u ponoć, uključujući i agencije Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost koje patroliraju duž granice.

Agent Granične patrole posmatra granični zid koji odvaja gradove Tijuana u Meksiku i San Diego u SAD, 5. februara 2019.
Agent Granične patrole posmatra granični zid koji odvaja gradove Tijuana u Meksiku i San Diego u SAD, 5. februara 2019.

"Ne vidim da ćete vidjeti zatvaranje", rekao je Trump. "Ne mislim da će se to dogoditi. Ne želimo da vidimo zatvaranje".

On je nagovijestio da traga za drugim vladinim sredstvima da proširi konstrukciju zida bez odobrenja Kongresa, što je taktika koja bi mogla da izazove sudsku reakciju demokrata.

VIDEO: Trump i dalje traži zid na granici

Trumps Insists Wall Will Be Built Regardless of Budget Deal
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

"Radimo sada mnogo", rekao je on, govoreći o barijerama koje se popravljaju ili grade. Trump je rekao da razmatra sporazum koji je postigao dvopartijski panel zakonodavaca kasno u ponedjeljak, prije nego što bude preduzeo buduće korake.​

U tvitu kasno u utorak, on se zahvalio "svim republikancima na poslu koji su obavili u bavljenju radikalnom ljevicom po pitanju granične bezbjednosti".

Predstavnički dom i Senat još nisu glasali o paketu koji bi otvorio put za izgradnju novih barijera u dolini Rio Grande u južnom Teksasu, kao i unaprijeđenje tehnologije za skeniranje na graničnim prelazima, za više osoblja na prelazima i za humanitarnu pomoć.

Predsjednik Donald Trump govori tokom mitinga u okružnom koloseumu u El Pasu, u Teksasu, 11. februara 2019.
Predsjednik Donald Trump govori tokom mitinga u okružnom koloseumu u El Pasu, u Teksasu, 11. februara 2019.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer rekao je pred Senatom: "Snažno zahtijevam od predsjednika da potpiše ovaj sporazum. Niko ne dobija sve što želi u ovim sporazumima. Ali predsjednik ga mora potpisati i da ne, ne, ne izazove novo zatvaranje".

Lider manjine u Senatu Chuck Schumer
Lider manjine u Senatu Chuck Schumer

Senator Mitch McConnell, lider republikanske većine u Senatu, rekao je da bi i dalje da pregleda detalje sporazuma, ali da se nada da će Senat uskoro glasati o njemu.

Jedan od Trumpovih pristalica, republikanski senator Lindsey Graham​ rekao je da ne vidi kako bi Trump mogao da podrži kompromis, pošto bi to uskratilo hiljade kreveta koji su na raspolaganju za imigrante bez dokumenata u pritvorskim jedinicama.

"Ne vidim kako je to dobar sporazum", rekao je on.

Senator Chris Murphy, demokrata, rekao je za Glas Amerike da "opšti parametri (sporazuma) izgledaju kao nešto sa čime bi republikanci i demokrate mogle da žive".

Ali drugi demokrata, senator Chris Van Hollen​, upozorio je da bi ukoliko Trump potpiše zakon i onda pokuša da preusmjeri druga sredstva ka izgradnji zida, "to bila velika zloupotreba procesa, vrlo vjerovatno nezakonita".

Kongresmen Mark Meadows, još jedan zagovornik zida, rekao je da sporazum "teško da je ozbiljan pokušaj da se obezbjedi naša granica ili zaustavi upliv ilegalne imigracije".

"Njime se odlaže rješenje, taj sporazum ne uspijeva da se pozabavi kritičnim prioritetima koje su istakli šefovi Granične patrole. Kongres ne radi svoj posao", rekao je on.

Zvaničnici Bijele kuće proteklih dana nagovještavali su da bi Trump mogao da potpiše sporazum postignut u Kongresu i nakon toga posegne za drugim vladinim finansijama kako bi izgradio zid bez odobrenja Kongresa. On bi takođe mogao da proglasi vanredno stanje, kako bi izgradio zid.

Tokom nekoliko mjeseci, Trump je zahtijevao 5,7 milijardi dolara za zid na granici, što je njegovo najpopularnije predizborono obećanje tokom uspješne predsjedničke kampanje 2016. Demokrate su odbile prijedlog kao rasipnički i neefikasan i poručile da će odobriti samo mjere bezbjednosti na granici bez novca za zid.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG