Linkovi

U govoru o stanju nacije, Trump uputio posljednji poziv na financiranje graničnog zida


U svom drugom Govoru o stanju nacije, predsjednik se u značajnoj mjeri fokusirao na vanjsku politiku

Predsjednik Donald Trump je iskoristio govor o stanju nacije, u utorak navečer, da bi uputio posljednji apel za izgradnju zida uzduž američke južne granice, samo nekoliko dana prije nego što bi - kako je upozorio - moglo doći do novog prekida rada vlade.

"Ja ću ga izgraditi" zarekao se Trump, obećavši "pametnu, stratešku, providnu čeličnu barijeru." Ali, nije otišao tako daleko da proglasi izvanredno stanje kako bi pribavio financije za gradnju zida.

Trump, koji je gradnju graničnog zida učinio jednim od ključnih obećanja svoje izborne kampanje, velik dio govora je posvetio opasnostima na granici prema Meksiku.

"Sada, dok ovdje govorimo, veliki organizirani karavani su na putu za Sjedinjene Države," rekao je Trump, okarakteriziravši grupu migranata "ogromnim valom."

Svoj drugi Govor o stanju nacije, Trump je održao pred novom pozadinom: po prvi puta je preko predsjednikovog ramena, dok je govorio u zgradi Kongresa, gledala demokratska predsjedateljica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, iz Kalifornije.

Demokrati su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom nakon izbora u novembru, stvorivši vladu podijeljenu između Zastupničkog doma koji kontroliraju demokrati i Senata i Bijele kuće koje kontroliraju republikanci, što značajno otežava Trumpu da provede svoje političke prijedloge.

Priznajući, kako je izgledalo, novu političku realnost, Trump je pozvao u govoru na jedinstvo i dvostranačnost. U jednom trenutku je ustrajao da zakonodavci moraju "razbuditi veze toplih osjećaja" u Washingtonu.

Nije jasno koliko su demokrati prijemčivi za takve poruke predsjednika koji redovito obasipa uvredama i ponižavajućim nadimcima svoje političke protivnike putem Twittera i koji često izgleda više zabrinut da zadovolji svoju vlastitu političku bazu nego da pruži ruku drugoj strani.

Pelosi je pratila govor s uljudnim smiješkom, plješčući, kao i drugi demokrate, samo nakon nekih dijelova govora.

Međutim, kada je Trump rekao da u sadašnjem sazivu Kongresa služi više žena nego ikada ranije, cijela dvorana se prolomila uzvicima "USA".

Trump osuđuje "smiješne" istrage

Do neprijatnog trenutka je došlo rano tokom govora, kada je Trump implicitno kritizirao istragu specijalnog savjetnika Roberta Muellera o uplitanju Rusije.

Nakon što je nabrojao dugu listu ekonomskih uspjeha, Trump je rekao da jedino što može zaustaviti njegovo "ekonomsko čudo" su "glupavi ratovi, politika, ili smiješne stranačke istrage."

"Ako će biti mira i zakonodavstva, onda ne može biti rata i istraga - to jednostavno ne ide tako," rekao je Trump. Ta je izjava bila popraćena gotovo apsolutnom tišinom u dvorani.

Istraga o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. i o ikakvim vezama između Moskve i Trumpove kampanje bliži se, kako se javlja, okončanju.

Već do sada je istraga rezultirala podizanjem optužnicama ili priznanjima krivice 34 osobe, uključujući šest bivši Trumpovih savjetnika i 26 ruskih državljana.

Trump rutinski napada Muellerovu istragu i druge slične istrage u Kongresu kao "lov na vještice."

Ekonomija

Na početku treće godine svog predsjedničkog mandata, Trump može reći da predsjedava brzo rastućom ekonomijom. Američka ekonomija je u 2018. otvorila 2,6 miliona radnih mjesta, najviše od 2015. A, u januaru, stopa nezaposlenosti je iznosila samo 4 posto.

"Smatraju nas daleko najvrućom ekonomijom u svijetu," rekao je Trump.

No, ima i razloga za zabrinutost.

Nacionalni dug je nabujao do gotovo 22 kvadrilijuna dolara, ubrzan u velikoj mjeri nedavnim Trumpovim smanjenjem poreza. Burza dionica je, u međuvremenu, opala za više od 3 procenata u razdoblju između dva Trumpova govora o stanju nacije zbog nesigurnosti oko Trumpove trgovinske politike.

Rasprava o prekidu rada vlade

Nedavni 35-dnevni djelomični prekid rada vlade zbog financiranja graničnog zida bio je dokaz oslabljele pozicije predsjednika Trumpa. Mišljenje javnosti o njemu opadalo je tokom tog prekida, a ankete su pokazale da su Amerikanci više krivili njega nego demokrate za spor koji je rezultirao sa 800 hiljada uposlenika savezne vlade poslanih kući ili prisiljenih da rade, a sve bez plata.

Trump je opetovano upozoravao da će proglasiti izvanredno stanje ako mu Kongres ne odobri 5,7 milijardi dolara za gradnju zida do 15. februara, dana kada će ponovo isteknuti financiranje rada vlade. Njegovoj prijetnji se protive mnogi zakonodavci, uključujući i one iz njegove Republikanske stranke, među kojima i lider većine u Senatu Mitch McConnell, iz Kentuckyja.

Odgovor demokrata

Ako je suditi prema službenom odgovoru demokrata na predsjednikov govor, onda nije vjerojatno da će Kongres Trumpu dati ono što on želi.

Bivša zakonodavka iz Georgije Stacey Abrams, koju se smatra zvijezdom u usponu u Demokratskoj stranci, u odgovoru na Trumpov govor, nazvala je prekid rada vlade "predstavom koju je izrežirao predsjednik Sjedinjenih Država, ignorirajući pritom svaku zasadu fer odnosa i iznevjerivši ne samo naš narod, nego i naše vrijednosti."

Sjeverna Koreja

Vanjska politika, uključujući i Trumpove razgovore sa sjevernokorejskim liderom Kim Jon Unom, bila je značajan dio govora.

Trump je objavio da će drugi summit s Kimom biti održan 27. i 28. februara, u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG