Linkovi

Trump ima prednost u anketi nad Bidenom u revanšu koji mnogi Amerikanci ne žele


Trump - Biden
Trump - Biden

Donald Trump vodi demokratskog predsjednika Joea Bidena za šest postotnih poena u anketi Reuters/Ipsosa koja je pokazala da su Amerikanci nezadovoljni izbornim revanšom koji je ove sedmice došao u fokus.

Anketa u cijeloj zemlji od 1.250 odraslih Amerikanaca pokazala je da Trump vodi Bidena sa 40% prema 34%, dok ostali nisu sigurni ili planiraju glasati za nekog drugog ili nikoga. Anketa može imati grešku od tri procentna poena.

To je predstavljalo dobitak za Trumpa nakon što je anketa Reuters/Ipsos sprovedena ranije ovog mjeseca pokazala da su on i Biden izjednačeni, iako anketa u cijeloj zemlji ne obuhvata suptilnosti nadmetanja izbornog koledža o kojem će se odlučivati ove jeseni u samo nekolicini konkurentskih država.

Dok je Trump u utorak u New Hampshireu lako pobijedio svoju jedinu preostalu protivnicu, oko 67% ispitanika anketiranih od ponedjeljka do srijede reklo je da su "umorni od gledanja istih kandidata na predsjedničkim izborima i žele nekog novog". Ipak, samo 18% je reklo da ne bi glasalo da su Biden i Tramp njihov izbor.

„Mrzim pomisao da se stalno bavimo manjim od dva zla”, rekla je Kimberly Sofge, 56-godišnja voditeljica projekta u Washingtonu. „Iskreno osjećam da možemo bolje.”

Čini se da su i sama dva kandidata spremna za revanš nakon Trumpovih uzastopnih pobjeda u Iowi i New Hampshireu, pri čemu Bijela kuća smatra Trumpa nadmašivim izazivačem, a Trump je ljut jer Haley nije odmah ispala iz republikanske trke.

Trumpova prednost od šest poena zadržala se čak i kada su ispitanici dobili mogućnost da glasaju za kandidate trećih strana, uključujući aktivistu protiv vakcina Roberta F. Kennedyja mlađeg, pri čemu je Trump dobio 36% podrške, Biden 30% i Kennedy 8%.

Nešto više od polovine ispitanika reklo je da nije zadovoljno dvopartijskim sistemom u SAD, a samo svaki četvrti je njime zadovoljan.

Whitney Tallarico, 33, konsultant intervjuisana u Washingtonu, je među onima koji razmatraju alternativu.

„Nezavisni zapravo nemaju glas. Polarizirajući likovi obično zauzimaju prednje sjedište, a to je malo tužno za našu zemlju”, rekla je Tallarico ove sedmice. Upitana da li bi glasala za Bidena ili Trumpa, rekla je: „Verovatno ću se opredeliti za treću stranu.”

Sve u svemu, anketa je dala brojne znakove da birači nisu zadovoljni svojim izborima.
Sedamdeset posto ispitanika - uključujući oko polovinu demokrata - složilo se s izjavom da Biden ne bi trebao tražiti reizbor. Pedeset šest posto ljudi koji su odgovorili na anketu reklo je da se Trump ne bi trebao kandidirati, uključujući oko trećine republikanaca.

Bidena je opterećivalo široko rasprostranjeno mišljenje da je sa svojim godinama, 81, prestar za taj posao.

Tri četvrtine ispitanika složilo se sa izjavom da je Biden prestar za rad u vladi, dok je polovina rekla isto za Trumpa, koji bi sa 77 godina također bio među najstarijim američkim liderima ikada ako se vrati u Bijelu kuću. Nešto više od polovine demokrata smatralo je Bidena prestarim, dok je trećina republikanaca tako gledala na Trumpa.

Haley, 52, pokušava da okupi nezadovoljstvo kako bi preokrenula svoju dobro finansiranu, ali slabu kampanju.

„Većina Amerikanaca ne želi revanš između Bidena i Trumpa”, rekla je ona u utorak nakon poraza od Trumpa u New Hampshireu.

Nova anketa je pokazala da Trump ima veliku prednost u cijeloj zemlji u odnosu na Haley - 64% prema 19% - dok se pripremaju za takmičenje republikanaca u Južnoj Karolini 24. februara, koju je Haley vodila kao guvernerka 2011-2017.

Izlaznost bi i dalje mogla biti visoka na općim izborima u novembru dijelom zato što su birači obje stranke visoko motivirani da pobijede drugu stranu.

Pedeset devet posto ispitanika koji su rekli da planiraju glasati za Bidena navode je da ih je motiviralo prvenstveno protivljenje Trumpu, dok su Trumpovi birači bili pozitivniji prema svom kandidatu i njegovoj politici, a samo 39% je opisalo svoj glas kao glas protiv Bidena.

Anti-Trumpov osjećaj pomogao je Bidenu da pobijedi Trumpa na izborima 2020, kada je glasao rekordno visok udio birača koji imaju pravo glasa.

Još jedan faktor koji bi mogao da utiče na Trumpa: 55% republikanaca u anketi je reklo da bi trebalo da bude osuđen na zatvorsku kaznu ako je prekršio zakon. Trump, koji se trenutno suočava s četiri krivična gonjenja, na sudu je tvrdio da bi trebao imati imunitet od krivičnog gonjenja za radnje koje su preduzete dok je bio predsjednik.

Istina, većina republikanaca ne misli da je on kriv.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG