Linkovi

Trump pobijedio na primarnim izborima u New Hampshireu, Nikki Haley ne odustaje


Bivši predsjednik SAD Donald Trump u sedištu svoje kampanje za primarne izbore u New Hampshireu, 23. januar 2024. (Foto: Reuters/Mike Segar)
Bivši predsjednik SAD Donald Trump u sedištu svoje kampanje za primarne izbore u New Hampshireu, 23. januar 2024. (Foto: Reuters/Mike Segar)

Bivši predsjednik SAD Donald Trump porazio je svoju nekadašnju ambasadoricu u UN i bivšu guvernerku Južne Karoline Nikki Haley na republikanskim primarnim izborima u sjeveroistočnoj državi New Hampshire.

Pobjednilčki govor pred svojim pristalicama u Nashui Trump je otvorio rugajući se Nikki Haley, nazivajući je "uljezom" i rekavši da je "održala govor kao da je pobijedila".

"Ona nije pobijedila, ona je izgubila... imala je veoma loše veče", rekao je Trump.

Prethodno je 45. američki predsjednik objavio nekoliko gnjevnih poruka na svojoj aplikaciji "Truth Social", odbacujući Haley kao nekog ko je "u zabludi".

Trump je proglašen pobjednikom vrlo brzo po zatvaranju biračkih mjesta. Od prijavljenih 82 odsto glasova , Trump je imao podršku 143.416 birača (54,8%), dok je Haley dobila 114.055 glasova (43,6%), prema podacima novinske agencije AP.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji je u nedjelju uveče objavio da odustaje od trke za nominaciju, dobio je 1.801 glasa (0,7%).

Konačna razlika još nije poznata, ali kako sada stvari stoje, djeluje da će se pozivi pojedinih republikanaca da Haley izađe iz trke, samo pojačati.

Međutim, ranije tokom dana, izborni štab Haley zarekao se da će ona sigurno nastaviti da se bori za nominaciju bar do takozvanog "Super utorka", 5. marta, kada istog dana glasaju birači u čak 16 država.

Isto je učinila i sama Haley na post-izbornom skupu u glavnom gradu New Hampshirea - Concordu.

"Ova trka je daleko od završene", poručila je Haley i izazvala Trumpa na debatu. "Ja sam borac, i ne predajem se. A mi smo sada posljednji koji stojimo, uz Donalda Trumpa."

Prema anketama, prije održavanja izbora Trump je imao dvocifrenu prednost u odnosu na Haley.

Glasanje na primarnim izborima, za razliku od kokusa, je tajno i odvija se kao i klasično glasanje. Na republikanskim primarnim izborima u New Hampshireu mogli su da glasaju registrovani republikanci, ali i birači koji nisu registrovani ni u jednoj stranci. Takav sistem glasanja pogoduje kandidatima koji su bliži centru.

Zbog velikog broja nezavisnih birača New Hampshire je trebalo da bude povoljniji za Haley od konzervativnije Iowe. Kandidati, koje je podržavao Trump, nisu dobro prolazili u New Hampshireu proteklih godina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG