Linkovi

Trump daleko od toga da izvede SAD iz "beskonačnih ratova"


Predsjednik SAD tokom nenajavljene posjete Avganistanu na Dan zahvalnosti 2019.
Predsjednik SAD tokom nenajavljene posjete Avganistanu na Dan zahvalnosti 2019.

Presdsjednik SAD Donald Trump je još u kampanji obećavao da će SAD izvući iz takozvanih "beskonačnih ratova".

Ipak, oko 200 hiljada američkih vojnika i dalje je raspoređeno širom svijeta, a na Bliskom istoku je povećan njihov broj otkad je Trump na vlasti.

Nemiri u sjeveroistočnoj Siriji ponovo su izbili povlačenjem snaga SAD, što je ostavilo prostor za napad Turske na Kurde. Izvještaj Pentagona je kasnije pokazao da je ova američka odluka omogućila Islamskoj državi da se ponovo okupi.

“Pozicija SAD u Siriji sada je mnogo slabija i komplokovanija, nego što je bila prije Trumpovog dogovora sa Erdoganom”, kaže Gerald Feierstein iz Instituta za Bliski istok

Trump je naredio premještanje vojske iz Sirije u Irak, gdje je trenutno oko 6.000 njih. Ali, nekoliko stotina je ostalo i štiti naftna polja od Islamske države.

Iako je kalifat je oslabio u Iraku i Siriji, terorizam i ekstremizam su i dalje ozbiljna prijetnja.

“Ima li stabilnosti u regionu, ima li garancije da ne moramo tamo da raspoređujemo vojsku i da se neće desiti neka vojna akcija u budućnosti? Nema", kaže Anthony Cordesman iz Centra za međunardone i strateške studije.

Predsjednik često ističe uspjeh u borbi protiv Islamske države i pominje ubistvo lidera te organizacije Abu Bakr al Bagdadija.

O tome je govorio i tokom nenajavljene posjete Avganistanu na Dan zahvalnosti u novembru 2019. Iz Avganistana je povučeno dvije hiljade vojnika, dok je 12 hiljada ostalo. Mirovni pregovori sa talibanima su u toku.

“Bićemo tu dok ne postignemo dogovor i pobijedimo. A oni očajnički žele dogovor”, kaže Trump.

Predsjednik SAD je zaoštrio politiku prema Iranu i naredio uvođenje sankcija, pošto je Ameriku povukao iz nuklearnog sporazuma. Poslao je 3.000 vojnika u Saudijsku Arabiju, nakon napada na naftno postrojenje – za koje se okrivljuje Iran.

Nekoliko mjeseci prije toga, stavio je veto na odluku Kongresa da se uskrati podrška SAD Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu. Kritičari kažu da nema jasnoće u spoljnoj politici.

“Nemamo jasnu strategiju da okončamo taj konftlikt. Vidite da su problemi u regionu veoma ozbiljni i mi smo ih pogoršali time što smo promijenili poziciju prema Zapadnoj obali i Palestincima, bez da smo se o tome konsultovali sa saveznicima i napravili neki jasan mirovni plan”, ocenjuje Cordesman.

U Južnoj Koreji trenutno je 28 hiljada američkih vojnika, kako bi Sjeverna Koreja odvratla od napada. Razgovori Donalda Trumpa i Kim Jong Una su propali, a Kim je Trumpu obećao i “božićni poklon”.

“Kim želi da skrene pažnju na sebe, jer zna da je američka birokratija mnogo manje naklonjena dogovoru sa Pjongjangom nego Trump lično”, kaže ekspert Instituta Brookings Michael O'Hanlon.

Gruba procjena je da je oko 200 hiljada, od ukupno milion i 300 hiljada američkih vojnika, raspoređeno širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG