Linkovi

Trump: Cilj novih smjernica da se ublaže pojedine restrikcije


Predsednik SAD Donald Truamp govori na konferenciji za novinare u Bijeloj kući (Foto: Rojters/Leah Millis)
Predsednik SAD Donald Truamp govori na konferenciji za novinare u Bijeloj kući (Foto: Rojters/Leah Millis)

Predsjednik Donald Trump planira da objavi smjernice za ublažavanje restrikcija u pojedinim saveznim državama, gdje se koronavirus manje prenosio. Trump je rekao i da će odluku o tome na kraju donositi guverneri.

Tim Bijele kuće za Kovid 19 kaže da dnevno pada broj novih slučajeva, ali I naglašava da se cifre razlikuju od države do države. Poslovni lideri, s kojima je predsjednik razgovarao, upozorili su međutim da je potrebno više testiranja i zaštitne opreme prije nego što ljudi mogu bezbjedno da se vrate na posao, te da povratak u normalu neće biti brz.

Broj žrtava koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je 30 hiljada, ali je Bijela kuća odlučna da otvori zemlju što je prije moguće.

"Otvorićemo države, neke ranije od drugih. Pojedine države mogu da budu otvorene i prije roka prvog maja”, rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Predsjednikov tim zadužen za borbu protiv koronavirusa planira da izda nove nacionalne smjernice za savezne države i ukazuje na ohrabrujuće znake da se epidemija možda približava platou.

"Podaci sugerišu da smo širom zemlje prošli vrhunac po broju novih slučajeva”, rekao je Trump.

Guverneri širom zemlje pokušavaju da utvrde datume ublažavanja restrikcija, i kako će otvaranje njihovih država na kraju izgledati. Ajdaho, Kanzas i prijestonica Vašington već su odlučili da produže postojeće mjere za još nekoliko nedelja.

"To će biti kao postepeno otvaranje, a ne kao svijetlo koje jednostavno upalite ili ugasite”, ističe glavni vladin ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio rekao je da će razmotriti ublažavanje restrikcija sama kada 10 ili 14 dana bude zabilježen pad u broju hospitalizacija I u procentu novo zaraženih.

"Najgori mogući scenario bio bi da usporite, mislite da ste se izvukli, dozvolite ljudima da se prebrzo vrate, a zatim da nas bolest ponovo pogodi”.

Guverner države Njujork izdao je uredbu o obaveznom nošenju maski napolju, uključujući u podzemnoj željeznici ili na prometnim trotoarima.

Merilend je takođe naložio svojim građanima da nose maske u prodavnicama i u javnom saobraćaju. Radnjama je naređeno da od ovog vikenda odbiju da usluže mušterije koje ne nose masku.

U međuvremenu, sve je veći konsenzus u zemlji da je prošireno testiranje ključno za otvaranje ekonomije. Na Covid 19 testirano je nešto više od tri miliona Amerikanaca, što je manje od jednog procenta američke populacije.

U Majamiju, duga kolona automobila bila je ispred objekta, koji može da obavi samo 700 testova dnevno.

Dok se širi zaraza, nastavlja se i bitka na intenzivnim njegama. U bolnici Maunt Sinaj Bet Izrael u Njujorku, ljekar Erik Ajting rekao je televiziji ABC da je promijenjena politika te zdravstvene ustanove da bi se pojedinim pacijentima omogućilo da provedu vrijeme sa svojim voljenima.

"Odlučili smo da to promijenimo za pacijente koji su blizu smrti, da ne bi umirali u samoći”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG