Linkovi

Istraživanje javnog mnijenja: Trump vodi u državama koje mogu da odluče izbore


Kombinacija fotografija Donalda Trampa i Džoa Bajdena (foto: AP)
Kombinacija fotografija Donalda Trampa i Džoa Bajdena (foto: AP)

Bivši predsednik Donald Tramp vodi u odnosu na aktuelnog predsednika Džoa Bajdena u pet od šest država koje mogu da odluče naredne izbore 2024. godine, pokazuje anketa Njujork tajmsa i koledža Sijena.

Istraživanje je rađeno godinu dana pred izbore u novembru 2024. i pokazuje nezadovoljstvo birača Bidenovim godinama i ekonomskom situacijom u zemlji.

Protiv Trumpa se vode četiri krivična postupka, i podrška bi zbog toga u ključnim državama mogla da padne i za 6 odsto - što bi potencijalno moglo da odredi i ishod izbora.

Trump za sada vodi u Nevadi za 10 odsto, za 6 odsto u Džordžiji, 5 odsto u Arizoni i Mičigenu, 4 odsto u Pensilvaniji. Bajden vodi za 2 odsto u Viskonsinu.

Biden je 2020. pobijedio Trampa u svih šest država, dok Trump sada vodi, u prosjeku, sa 48 odsto u odnosu na Bidenovih 44 odsto.

Bidenova pobjeda u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu - državama koje je 2016. dobio Trump - bila je ključna za ishod izbora 2020. I vjerovatno će morati da dobije sve te države da bi ponovo dobio izbore 2024.

"Svijet se raspada pod Bidenovim vođstvom. Radije bih na tom mjestu vidio nekoga za koga smatram da je pozitivan primjer za ovu zemlju. Mislim da je Trump vispreniji", kaže Spenser Vajs, 53-godišnjak iz Pensilvanije, koji je glasao za Bidena 2020.

Šta najviše brine birače?

Bidenove godine su, prema anketama, problematične za birače. On će uskoro napuniti 81. i više od dvije trećine ispitanika (71 odsto) smatra da je previše star da bude efikasan predsjednik.

Nasuprot tome, samo 39 odsto birača smatra da je Trump previše star - iako je samo malo mlađi od Bidena, ima 77 godina.

Ekonomska situacija je drugi veliki problem za Bidena: 59 odsto je reklo da više vjeruje Trumpu po pitanju ekonomije, nasuprot 37 odsto koji vjeruju Bidenu.

Glasači takođe daju prednost Trumpu u odnosu na Bidena za 12 odsto po pitanjima imigracije i nacionalne bezbjednosti, 11 odsto po pitanju sukoba Izraela i Palestinaca.

Iako 58 odsto podržava veću pomoć Ukrajini, što je Bidenova politika, taj nalaz se ne uklapa u ukupnu podršku Bidenovoj spoljnoj politici.

"Mislim da nije pravi čovjek koji može da stane na crtu drugim svjetskim liderima koji ga ne poštuju ili ga se ne plaše", kaže Trevis Voterman iz Arizone koji je glasao za Bidena, ali ga sada smatra "slabim" i glasaće za Trumpa.

Novo istraživanje pokazuje da se Bidenovo biračko tijelo, koje čine različite rase i generacije, blago osulo.

Biden ima svega 1 odsto podrške birača mlađih od 30 godina. Takođe, podrška među latino populacijom mu je opala sa dvocifrene na jednocifrenu, a prednost koju je imao u urbanim područjima je upola manja od Trumpove prednosti u ruralnim.

Afroamerikanci, koji su srž Bidenovog biračkog tijela, u ključnim državama podržavaju Trumpa sa 22 odsto, što Njujork tajms navodi kao do sada neviđeno za republikance u predsjedničkoj trci u skorije vrijeme.

Bidenova najveća prednost je po pitanju abortusa, gdje mu vjeruje 9 odsto birača više nego Trumpu. Sličan procenat mu daje prednost po pitanjima demokratskih procesa.

Iako su istraživanja na nacionalnom nivou pokazivala da su Biden i Trump u tijesnoj trci, predsjedničke izbore uglavnom odlučuju takozvane neopredijeljene države, koje nisu jasno za demokrate ili republikance.

Biden je već politički "preživljavao" ovakve ankete. Zapravo, u oktobru 2022. pred kongresne izbore, njegov rejting je bio skoro isti kao sada, ali su demokrate svejedno uspjele da ostvare dobar rezultat - osvoje jedno mjesto u Senatu i izgube mnogo manje u Predstavničkom domu nego što se predviđalo.

"Istraživanja godinu dana pred izbore izgledaju malo drugačije nego pred izbore. Galup je za predsjednika Obamu, godinu dana pred izbore, prognozirao da će izgubiti za 8 odsto, a on je pobijedio", saopštio je portparol Bidenove kampanje Kevin Munjoz, dajući primjer Obamine pobjede nad republikancem Mitom Romnijem 2012.

Lari Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta u Virdžiniji, kaže da demokrate ne treba da budu u panici godinu dana pred izbore.

"Ovo istraživanje je upozorenje za demokrate da imaju još mnogo posla. Ekonomija je ključna, a ljudima je potrebno vrijeme da se naviknu na nove ekonomske realnosti".

Margina greške u istraživanju, kako se navodi, je između 4,4 i 4,8 odsto - što je veće od Trumpove prednosti u Pensilvaniji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG