Linkovi

Savjetnik nagovijestio da će Trump manje prekidati Bidena u debati


Donald Trump i Joe Biden u prvoj debati (Foto: Reuters/Brian Snyder)
Donald Trump i Joe Biden u prvoj debati (Foto: Reuters/Brian Snyder)

Glavni savjetnik republikanskog predsjednika Amerike Donalda Trumpa nagovijestio je da bi predsjednik mogao da manje prekida demokratskog protivkandidata, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena u posljednjoj debati u četvrtak, nego što je to bilo u prvom sučeljavanju prošlog mjeseca. 

"Kada govorimo o stilu i o pristupu, mislim da će predsjednik Trump dati Joeu Bidenu više prostora da sam objasni neka od tih pitanja", rekao je Trumpov saradnik Jason Miller u emisiji "Fox News Sunday".

Trump i Biden su često prekidali jedan drugoga u debati 29. septembra, Trump više nego Biden u onome što su američki politički analitičari proglasili najgorom debatom ikad. Chris Wallace​, voditelj Foxa, koji je moderirao debatu prošlog mjeseca, naveo je da je Trump prekinuo njega ili Bidena 145 puta tokom 90 minuta debate.

Miller je izjavio da Trump želi da Biden objasni nepotvrđen izvještaj u New York Postu, da je Bidenov sin Hunter Biden profitirao od poslova u Ukrajini kroz konekcije njegovog oca u vođenju američke politike u Ukrajini dok je bio potpredsjednik SAD, dok je predsjednik bio Barack Obama od 2009 do 2017. godine.

Trump je ovih dana u kampanji opisivao Bidenove kao "porodicu organizovanog kriminala", napadima na Huntera Bajdena za njegove poslove u Ukrajini, kao i profitabilnu poziciju koju je imao u upravnom odboru ukrajinske kompanije za prirodni gas i u Kini, dok je njegov otac bio drugi u lancu komande, iza Obame.

Upitan o poslovima svog sina, Joe Biden je rekao da je to "još jedna prljava kampanja", ali nije direktno odovorio o finansijskim poslovima Huntera Bajdena.

Miller je rekao da bi Trump volio da Biden odgovori da li planira da podrži liberalne demokrate u namjeri da dodaju više liberalnih sudija u devetočlani Vrhovni sud SAD, ako republikanski senatori, kako se očekuje, potvrde Trumpovu nominaciju konzervativne sudije Amy Coney Barrett​ za mjesto u sudu prije kraja oktobra, malo prije novembarskih izbora.

Biden je ranije bio protiv "širenja suda", dodavanjem novih članova u sud, ukome je isti broj sudija od 1869. godine. Tokom kampanje, Biden je odbijao da se izjasni kakav mu je stav, iako je prošle nedjelje najavio da će to saopštiti prije izbora.

"Mislim da će predsjednik htjeti da čuje odgovore Joe Bidena na neka od ovih pitanja i sigurno će mu ostaviti vremena da se izjasni o povećanju broja sudija. I mislim da će da dobiti to u četvrtak", naveo je Miller.

Tokom Trumpovih čestih prekidanja u prvoj debati, Biden se u jednom momentu okrenuo ka njemu i rekao "Ušuti, čovječe!"

Dan kasnije nezavisna Komisija za predsjedničke debate je najavila da će uvesti promjene za buduće susrete Trumpa i Bidena da bi se "održao red" i struktura u debati, ali nije objavila nikakve promjene.

XS
SM
MD
LG