Linkovi

Tropska oluja Hilary dovela do poplava u Kaliforniji


Iznenadna poplava na Badwater Roadu u blizini križanja s CA 190 tijekom prolaska tropske oluje Hilary kroz Dolinu smrti, Kalifornija, 20. august 2023. (Fotografija Nacionalne službe parkova / AFP)
Iznenadna poplava na Badwater Roadu u blizini križanja s CA 190 tijekom prolaska tropske oluje Hilary kroz Dolinu smrti, Kalifornija, 20. august 2023. (Fotografija Nacionalne službe parkova / AFP)

Tropska oluja Hilary izazvala je jake poplave istočno i zapadno od Los Angelesa u nedjelju dok nakon što je smrtonosnom snagom projurila meksičkim poluotokom Baja California.

Obilne kiše nakon tropske oluje Hilary poplavile su u ponedjeljak dijelove jugozapada Sjedinjenih Država, dok su prognostičari upozoravali na po život opasne i katastrofalne uslove zbog rijetke oluje koja se kretala prema unutrašnjosti.

Američka nacionalna meteorološka služba pozvala je ljude da se klone puteva u području Los Angelesa zbog opasnih poplava. Prijavljeni su odroni blata, a u nekim zajednicama su se putevi izvijali od poplava.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da se Hilary, koji je posljednjih dana proglašen uraganom, sada smanjio na posttropski ciklon.

Rano u ponedjeljak centar je bio 625 kilometara sjeverno od glavnog američkog grada San Diega u Kaliforniji, sa stalnim vjetrom od 55 kilometara na sat. Kretao se prema sjeveru brzinom od 46 kilometara na sat.

Baja Kalifornija
Baja Kalifornija

Prognostičari su rekli da će se oluja u ponedjeljak brzo proširiti preko jugozapadne države Nevade, a zatim se nestati.

No, do tada su se očekivale obilne padavine, od pet do 10 centimetara na mnogim lokacijama i do 30 centimetara u nekim izoliranim područjima.

"Očekuju se nastavak bujica i gradskih poplava, lokalno katastrofalnih", saopštio je Centar za uragane. "Očekuje se da će posttropska Hilary danas proizvoditi jake i nalet vjetrova u i blizu područja povišenog terena."

Mnoga područja na putu meteorološkog sistema nisu navikla na padavine povezane s tropskom olujom.

Baja Kalifornija
Baja Kalifornija

Tropske oluje i uragani svake godine pogađaju južnu i istočnu obalu SAD-a, ali Hilary je prva tropska oluja koja je pogodila zapadnu američku obalu od 1997. godine.

Prognostičari su rekli da bi neka pustinjska područja mogla završiti sa 12 do 25 centimetara kiše.

"Na nekim mjestima u pustinji ta količina vrijedi godinu dana", rekao je Alex Tardy, viši meteorolog Nacionalne uprave za oceane i atmosferu u San Diegu, na konferenciji za novinare.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je vanredno stanje kako bi pomogao u reagovanju i oporavku.

Predsjednik Joe Biden rekao je da je njegova administracija spremna pružiti pomoć Kaliforniji, Nevadi i Arizoni.

Oluja je primorala na otkazivanje letova u Los Angelesu, San Diegu, Phoenixu i Las Vegasu, dok su škole u Los Angelesu i San Diegu bile zatvorene u ponedeljak.

Tropska oluja Hilary pogodila u nedjelju na meksičko poluostrvo Baja California.

Zemljotres

Umjeren zemljotres je velik dio južne Kalifornije u nedjelju samo nekoliko sati nakon što je tropska oluja stigla na obalu s obilnom kišom.

Potres magnitude 5,1 po Richteru dogodio se u 14.41 sati oko 130 kilometara sjeverozapadno od centra Los Angelesa, prema Geološkom institutu SAD-a.

Osjetio se u cijeloj regiji i bio praćen manjim predpotresima i naknadnim potresima, priopćio je USGS.

Za sada nije bilo izvještajao većoj šteti ili ozljedama, prema uredu šerifa okruga Ventura.

Potres se dogodio dok su se vlasti pripremale da tropska oluja Hilary krene kroz južni dio države.

Neke informacije za ova izvještaj stigle su od Associateda Press, Agence France-Pressea i Reutersa.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG