Linkovi

"Beri" stigao do Luizijane, oslabio u tropsku oluju


Stanovnik Nju Orleansa Beri Vilijams u vodi koja se prelila iz jezera Pončartrejn, tokom uragana Beri, 13. jula 2019.

Uragan "Beri" oslabio je u tropsku oluju kada je zahvatio Luizijanu u subotu. Oluja je načinila zaokret ka zapadu što je, po svemu sudeći, poštedjelo Nju Orleans velikih poplava od kojih se strahovalo proteklih dana.

Nacionalni centar za uragane, koji je samo nekoliko sati ranije označio "Berija" kao prvi uragan na Atlantiku ove godine, saopštio je da je oluja udarila u kopno blizu grada Intrakostal, sa vjetrovima maksimalne jačine od 115 kilometara na sat.

Očekuje se da će "Beri" dalje oslabiti u tropsku depresiju u nedelju kako se bude kretao dublje ka unutrašnjosti kopna, saopštio je NHC.

Opasnost da će se rijeka Misisipi izliti preko nasipa koji štite Nju Orleans, po svemu sudeći je prošla ali bi oluja i dalje mogla da izazove opasne poplave i talase u priobalnim regijama jugozapadno od Nju Orleansa, pa do Baton Ruža i Lafajeta, zbog svog sporog i neobičnog kretanja.

Restoran "Beach House" na jezeru Pončatrejn, 13. jula 2019.
Restoran "Beach House" na jezeru Pončatrejn, 13. jula 2019.

Gradonačelnik Luizijane Džon Bel Edvards izjavio je na konferenciji za novinare da najveća prijetnja potiče od kiše, i da su značajni dijelovi države već bez struje.

Misisipi je u petak u Nju Orleansu dostigao maksimalni nivo od 5,18 metara što je mnogo niže nego što se predviđalo ranije ove nedelje, kad se strahovalo da će nivo biti 6 metara, blizu visine gradskih nasipa.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem izjavio je da očekuje da će kiša u regionu padati dokom vikenda.

Građani Nju Orleansa pravili su zalihe hrane i vode i stavljali zaštitu na prozore kuća, a gradske vlasti su ih savjetovale da ostanu u kućama, sa izuzetkom dvije priobalne opštine južno od grada, gde je naređena obavezna evakuacija.

Turisti su uglavnom napustili grad u petak a neke aviokompanije otkazale su subotnje letove za Nju Orleans.

Najveću prijetnju ne predstavljaju vjetrovi već potencijal da dođe do poplava. Biće to test za sisteme odbrane od nevremena, koje je grad uspostavio poslije uragana Katrina 2005, u kojem je nastradalo 1.800 ljudi.

Ešli Bodro u Baton Ružu vezuje vreće peske pripremajući se za dolazak uragana "Beri" 12. jula 2019.
Ešli Bodro u Baton Ružu vezuje vreće peske pripremajući se za dolazak uragana "Beri" 12. jula 2019.

XS
SM
MD
LG