Linkovi

"Beri" blizu obale Luizijane, oluja prerasla u uragan


Obala jezera Pončatrejn u Nju Orleansu u petak, 12. jula.
Obala jezera Pončatrejn u Nju Orleansu u petak, 12. jula.

Meteorolozi kažu da je tropska oluja "Beri" dostigla status uragana, dok se kreće ka obali Luizijane.

Nacionalni centar za uragane upozorava da će "Beri", koji sada uragan prve kategorije, vjerovatno donijeti opasne plimne talase, snažan vjetar i pljuskove a da bi zbog kiše mogle da nastanu "poplave opasne po život" u dijelovima obale Meksičkog zaliva i dolini rijeke Misisipi.

"Beri", prvi uragan na Atlantiku ove sezone, dolazi sa vjetrom koji puše brzinom od 120 kilometara na sat a kreće se ka obali brzinom od devet kilometara na sat.

Meteorolzi očekuju da će "Beri" tokom dana gubiti na snazi a u nedjelju oslabiti na nivo tropske depresije.

Restoran "Beach House" na jezeru Pončatrejn, 13. jula 2019.
Restoran "Beach House" na jezeru Pončatrejn, 13. jula 2019.

Građani Nju Orleansa prave zalihe hrane i vode i stavljaju zaštitu na prozore kuća, a gradske vlasti su ih savjetovale da ostanu u kućama, sa izuzetkom dvije priobalne opštine južno od grada, gdje je naređena obavezna evakuacija.

Turisti su uglavnom napustili grad u petak a neke aviokompanije otkazale su subotnje letove za Nju Orleans.

Nacionalni centar za uragane očekuje da će Beri ojačati prije nego što dođe do kopna kao oluja prve kategorije. Bio bi to prvi uragan ove sezone na Atlantiku.

Najveću prijetnju ne predstavljaju vjetrovi već potencijal da dođe do poplava. Biće to test za sisteme odbrane od nevremena, koje je grad uspostavio poslije uragana Katrina 2005, u kojem je nastradalo 1.800 ljudi.

Ešli Bodro u Baton Ružu vezuje vreće peske pripremajući se za dolazak uragana "Beri" 12. jula 2019.
Ešli Bodro u Baton Ružu vezuje vreće peske pripremajući se za dolazak uragana "Beri" 12. jula 2019.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u četvrtak uveče vanredno stanje u Luizijani i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost (DHS) i Federalnu agenciju za vanredne situacije (FEMA) da koordinišu federalne fondove i resurse kako bi pomogli državi tokom i poslije oluje.

U Nju Orleansu se očekuju nove poplave, poslije onih nastalih nakon žestokih pljuskova u srijedu, a poplave prijete i gradu Baton Ruž.

"Beri" se tokom noći kretao ka Morgan Sitiju, koji je okružen vodom i nalazi se oko 140 kilometara jugozapadno od Nju Orleansa. Meteorolozi predviđaju da grad može da očekuje i do pola metra dodatne kiše od Berija, što će nivo reke Misisipi dovesti blizu vrha nasipa visokih šest metara, koji štite Nju Orleans.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards već je proglasio vanredno stanje i rasporedio pripadnike Nacionalne garde.

Obavezna evakuacija naređena je za oko 10.000 ljudi koji žive blizu poteza duž Misisipija najbližeg Meksičkom zalivu. Uz pljuskove i vjetrove, "Beri" bi mogao da izazove i tornada.

XS
SM
MD
LG