Linkovi

Trojica optuženika proglašena krivim za zločin iz mržnje u slučaju ubistva Ahmauda Arberyja


Mural u čast Ahmauda Arberyja u Brunswicku u Georgiji.
Mural u čast Ahmauda Arberyja u Brunswicku u Georgiji.

Trojica muškaraca osuđenih za ubistvo Ahmauda Arberyja proglašena su u utorak krivim za federalni zločin iz mržnje zbog kršenja Ahmaudovih građanskih prava i činjenice da su ga napali zato što je crnac. 

Porota je donijela odluku nakon višesatnog razmatranja optužbi protiv oca i sina, Grega i Travisa McMichaela ​i njihovog komšije Williama Bryana.

Tokom suđenja, tužioci su pokazali oko dvadesetak tekst poruka i postova na društvenim mrežama u kojima su Travis i William koristili rasističke uvrede i pogrdne komentare o crncima. Federalni istražni biro (FBI) nije mogao da pristupi Gregovom telefonu jer je bio zaštićen šifrom.

Optuženi su uzeli pištolje i uskočili u kamionet kojim su pratili Ahmauda, nakon što su ga vidjeli kako trči u njihovom komšiluku, u pregrađu Brunswicka u savjeznoj državi Georgiji u februaru 2020.

Bryan se pridružio potjeri u svom kamionetu i snimio mobilnim telefonom Travisa kako puca i ubija Ahmauda. Ubistvo je postalo dio većeg nacionalnog obračuna sa rasnom nepravdom, nakon što se video snimak pojavio na internetu dva mjeseca kasnije.

Greg, Travis i Bryan izjasnili su se da nisu krivi po optužbama za zločin iz mržnje. Advokati odbrane su tvrdili da njih trojica nisu jurili i ubili Ahmauda zbog njegove rase, već su postupili na osnovu ozbiljne, iako pogrešne, sumnje da je on počinio krivična djela u njihovom komšiluku.

Porota od osam bijelaca, troje crnaca i jednog Hispanoamerikanca primila je slučaj u ponedjeljak, nakon jednonedjeljnog suđenja u američkom Okružnom sudu u Brunswicku.

Policija je ustanovila da Ahmaud nije imao oružje niti nosio bilo kakav ukradeni predmet. Tužioci su rekli da je volio da džogira i da je samo trčao napolju.

Greg, Travis i Bryan osuđeni za ubistvo prošle jeseni na sudu u Georgiji, izjasnili su se da nisu krivi po federalnim optužbama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG