Linkovi

Tri američka vojnika ubijena u napadu dronom u Jordanu, 25 povrijeđenih


Click to enlarge image
Click to enlarge image

Američka vojska kaže da su tri američka vojnika ubijena u napadu dronom u Jordanu, blizu granice sa Sirijom.

„Danas je američko srce teško. Sinoć su tri američka vojnika ubijena - i mnogi ranjeni - tokom napada bespilotne letjelice na naše snage stacionirane na sjeveroistoku Jordana u blizini granice sa Sirijom. Dok još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, koje djeluju u Siriji i Iraku”, rekao je predsjednik Joe Biden u saopćenju.

Prema američkim zvaničnicima, ranjeno je najmanje 25 pripadnika američkih vojnika, ali taj broj može rasti. Zvaničnik, koji je pod uvjetom anonimnosti razgovarao o detaljima koji nisu objavljeni, rekao je da je veliki dron udario u bazu, koja se nalazi u Jordanu, na granici sa Sirijom. Koriste ga uglavnom trupe uključene u misiju savjetovanja i pomoći jordanskim snagama.

Jordanska državna televizija citirala je Muhannada Mubaidina, glasnogovornika vlade, koji je insistirao da se napad dogodio izvan kraljevstva preko granice u Siriji. Američki zvaničnici su insistirali da se napad dogodio u Jordanu.

Američke trupe već dugo koriste Jordan, kraljevstvo koje graniči s Irakom, Izraelom, palestinskom teritorijom Zapadne obale, Saudijskom Arabijom i Sirijom, kao baznu tačku.

Centralna komanda SAD-a saopćila je da je 25 pripadnika vojske povrijeđeno u napadu pored trojice ubijenih.

U Jordanu je obično stacionirano oko 3.000 američkih vojnika.

Otkako je počeo izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, američke trupe u Iraku i Siriji suočile su se s napadima bespilotnih letjelica i raketa na svoje baze. Napad u Jordanu predstavlja prvi napad na američke trupe u toj zemli tokom rata i prvi koji je rezultirao gubitkom američkih života.

SAD su posljednjih mjeseci gađale mete u Iraku, Siriji i Jemenu kako bi odgovorile na napade na američke snage u regiji i odvratile pobunjenike Huti koje podržava Iran da i dalje prijete komercijalnim brodovima u Crvenom moru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG