Linkovi

Završeni današnji protesti ispred Ureda visokog predstavnika


Protesti pred OHR-om, Sarajevo, 27. juli 2022.
Protesti pred OHR-om, Sarajevo, 27. juli 2022.

U Sarajevu u srijedu građani su po treći put protestovali ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) zbog mogućih najava izmjena Izbornog zakona BiH.

Razlog protesta je dokument koji se pojavio u javnosti, a koji predstavlja navodni nacrt odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom planira izmijeniti Izborni zakon BiH, te dio i Ustava Federacije BiH, jednog od dva bh. entiteta.

Ovo je treći protest u posljednja tri dana.

Prvog dana, 25.jula na protestima je bilo, prema izvještaju policije, oko sedam hiljada građana. Nekolicina njih je noć provela pred zgradom OHR-a.

Drugog dana protesta, 26.jula bilo je prisutno nekoliko desetina građana. Insistirali su na donošenju odluka kojima bi visoki predstavnik Christian Schmidt riješio pitanje provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s izborima u BiH, odnosno da omogući svim građanima da budu birani u najviše državne institucije, Dom naroda Parlamenta i Predsjedništvo, bez uvjeta da su pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

Dokument o promjeni izbornog zakonodavstva i dijela Ustava Federacije BiH izazvao je oštre osude političkih partija iz Sarajeva, jer se njime, prema njihovim tvrdnjama, predviđa cementiranje etničkih podjela u Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a do sada nije bilo oglašavanja o tom dokumentu, kao niti o tome planira li Schmidt donijeti odluku.

Prethodno je više političkih partija protekle sedmice saopštilo kako su vođene konsultacije o Izbornom zakonu sa Schmidtom.

U međuvremenu, američki State department je saopštio da će Sjedinjene Američke Države (SAD) podržati bilo koju odluku koju donese visoki predstavnik u BiH.

"Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristiti", kazao je glasnogovornik State Departmenta.

Suština izmjena Izbornog zakona je u provođenju presuda Evropskog suda za ljuska prava.

Prema Ustavu BiH, u Predsjedništvo BiH se biraju tri člana, "Bošnjak i Hrvat iz entiteta Federacija BiH (FBiH)" i "Srbin iz entiteta Republika Srpska (RS)".

Ova odrednica onemogućava Jevrejima, Romima, ostalima, mogućnost kandidiranja i biranja za članove Predsjedništva BiH, te delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u kojem u tri kluba sjedi po pet Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Također, Bošnjaci i Hrvati iz entiteta Republika Srpska, kao ni Srbi iz entiteta Federacija BiH ne mogu se kandidirati ili delegirati na te pozicije.

Zbog ovakvog izbornog zakonodavstva, Evropski sud za ljudska prava donio je četiri presude protiv BiH, a Ustavni sud BiH jednu.

Na Općim izborima u oktobru 2022. građani BiH će birati članove Predsjedništva i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske te skupština deset kantona u Federaciji BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG