Linkovi

SAD: Promjene koje za ranjene u kritičnom stanju život znače


Smrtni ishod ranjenih, dopremljenih u kritičnom stanju u Medicinski centar univerziteta Južna Kalifornija u Los Angelesu sada manji od 2 odsto.

Raprava o strožijim mjerama kontrole kupo-prodaje, posjedovanja i korištenja oružja u Sjedinjenim Američkim Državama je punom jeku. Istovremeno, kako pokazuju podaci iz bolnica i klinika, manje je povreda nanesenih vatrenim oružjem. Takođe je bitno da ranjeni i tim, a i drugim vrstama oružja, zahvaljujući poboljšanim metodama saniranja povreda i liječenja, imaju mnogo veće izglede da prežive i potpuno se oporave.

Reporterska ekipa Glasa Amerike posjetila je nedavno Medicinski centar univerziteta Južna Kalifornija u Los Angelesu, jedan od najvećih traumatskih centara u Sjedinjenim Državama, u trenucima kada je tim doktora i bolničarki različitih specijalnosti spašavao život jednog šezdesetogodišnjaka izbodenog nožem.

Član tima za hitne intervencije bio je je i hirurg Peep Talving:

„Tom pacijentu pljačkaši su nanijeli teške povrede nožem - šest uboda u grudi, jedan u stomak i dva uboda u vrat.“

„Bilo ko u našem centru u operacionoj sali za hitne intervencije je u roku od pet minuta. To znači prije dopremanja pacijenta“ - kaže doktor Demetrios Demetriades, direktor centra i ističe da je i to razlog što je smrtni ishod pacijenata dopremljenih u Centar u kritičnom stanju sada manji od 2 odsto.

Jedna od metodoloških promjena je i najbrže moguće prebacivanje povrijeđenog u traumatski centar, naglašava on:

„Posade kola hitne pomoći ne gube vrijeme pokušavajući stabilizirati stanje povrijeđenog na licu mjesta. Prevoze ga u naš centar bez ikakvog odlaganja.“

„Jaka krvarenja iz otvorenih, dubokih rana mogu biti zaustavljena jedino hiruškim zahvatom u dobro opremljenom traumatskom centru“ - dodaje doktor Talving.

Metoda što prije do traumatskog centra je jedan od razloga što je i 18-godišnji Juan Gallardo preživio ranjavanje hicima iz automobila u vožnji.

„Taj mladić teško je ranjen u grudi. Prije 20 godina to bi bile smrtonosne rane“ - kaže doktor Demetriades.

Juan Gallardo otpušten je iz bolnice nakon dva tjedna i sada....

„Planiram nastaviti školovanje....“- kaže on.

Iskustva u saniranju teških povreda američkih vojnika u Iraku i Afganistanu novim, umjesto ranijim tradicionalnim metodama sada se uveliko primjenjuju prilikom hitnih, traumatskih intervencija u Medicinskom centru univerziteta Južna Kalifornija.

Kao jedan od primjera doktor Demetriades navodi:

„Sada teško povrijeđenim kroz infuzije dajemo samo derivate svježe krvi. To je rezultiralo, u korist povrijeđenih, velikom pozitivnom razlikom.“

I ta metoda Medicinskog centra univerziteta Južna Kalifornija u Los Angelesu rezultirale je povećanjem izgleda za preživljavanje teško povrijeđenih osoba za 25 odsto. Primijenjena je i tokom saniranja po život kritičnog stanja teško izbodenog 60-godišnjaka. Članovi tima za hitne intervencije vjeruju da će se taj pacijent u potpunosti oporavati.
SAD: Promjene koje za ranjene u kritičnom stanju život znače
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
XS
SM
MD
LG