Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe istražuje politički motiv FBI-a u istrazi o Rusiji


Sjedište Sekretarijata za pravosuđe u Washingtonu
Sjedište Sekretarijata za pravosuđe u Washingtonu

Sekretarijat za pravosuđe, pod pritiskom predsjednika Donalda Trumpa, zatražio je od generalnog inspektora da istraži da li je FBI bio politički motivisan u sprovođenju kontraobavještajne istrage o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016.

Ovaj potez Sekretarijata za pravosuđe uslijedio je pošto je predsjednik Trump na Twitteru zatražio da se istraži da li se FBI infiltrirao ili nadzirao kampanju u političke svrhe i ako jeste “da li su to zatražili ljudi iz Obamine administracije”.

Sekretarijat za pravosuđe je zatražio da generalni inspektor proširi istragu o primjeni Zakona o nadzoru stranih obavještajaca, odnosno da otkrije da li je bilo političke motivacije u tome što je američki profesor u penziji Stefan Halper davao informacije FBI-u o svojim kontaktima sa trojicom članova Trumpovog izbornog štaba.

Zamjenik sekretara za pravosuđe Rod Rosenstein, koji nadzire istragu Roberta Muellera o Rusiji, rekao je da “se moraju preduzeti odgovarajuće mjere ako se neko nepropisno infiltrirao i nadzirao učesnike predsjedničke kampanje”.

Nekoliko minuta pošto je na Twitteru Trump zatražio istragu, zvaničnici Obamine adminsitracije su reagovali i poručili da je Trumpov zahtjev možda najozbiljnije miješanje u pravosudni sistem SAD otkad je predsjednik otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja.

Trump se ranije požalio na to da su FBI i Sekretarijat u njegov izborni štab ubacili špijuna, a neki mediji su objavili da je to Stefan Halper, 73-godišnji profesor na britanskom Cambrigeu, koji je u prošlosti radio za tri republikanske administracije.

Predsjednik SAD se ponovo žalio na istragu o Rusiji i na Twitteru napisao da “stvari postaju smiješne”, upitao kada će istraga biti završena i konstatovao da će “lov na vještice uskoro koštati 20 miliona dolara”.

Jedan od Trumpovih advokata Rudy Giuliani je rekao da mu je Robert Mueller prenio da će istraga o opstrukciji pravde biti gotova do 1. septembra. Ali to niko iz Muellerovog tima nije potvrdio.

XS
SM
MD
LG